Bučen prihod novega iPhona 5

Matej Huš

22. sep 2012 ob 11:11:21

Včeraj je bil dan, ki so ga težko pričakovali vsi Applovi privrženci. V državah, ki so po Applovem tolmačenju prvi svet (ZDA, Kanada, VB, Francija, Nemčija, Avstralija, Japonska, Hongkong in Singapur) so namreč začeli prodajati nov pametni telefon iPhone 5. Pred prodajalnami so vile dolge vrste, najbolj neučakani pa so se tja odpravili že več ur pred uradnim odprtjem. V Sloveniji bomo iPhone 5 dobili v drugem valu prihodnji petek.

Applov svojega iPhona 5 ponuja v treh različicah, ki odklenjene stanejo 650, 750 oziroma 850 dolarjev. Razlikujejo se po količini spomina, ki je 16, 32 ali 64 GB. Ob dvoletni vezavi so cene nižje, in sicer znašajo še vedno zajetnih 200, 300 oziroma 400 dolarjev. Kolikšne bodo cene v Sloveniji, še ni znano; bržkone bodo enaki zneski v evrih.

Novi telefon poganja nova verzija mobilnega operacijskega sistema iOS 6, ki je na voljo že nekaj dni in je bil izjemno dobro sprejet. Strojna oprema je od prejšnje verzije nadgrajena, in sicer ima Applov procesor A6, 1 GB pomnilnika, baterijo s kapaciteto 1400 mAh in 4-palčni zaslon.

Obsedeno stanje, ki je vladalo v državah z novimi iphoni, je bilo pričakovano. Čeprav ga v ZDA prodajajo v vseh Applovih prodajalnah in tudi trgovinah Target, Wal-Mart, Best Buy in operaterjih AT&T, Verizon in Sprint, so bile pred Applovimi trgovinami dolge vrste. Fotoreportažo je pripravil CNet. Pred trgovino na Peti aveniji v New Yorku se je zbralo med 700 in 800 ljudi, kar je za dve tretjini več kakor lani ob izidu iPhona 4S. Analitiki ocenjujejo, da naj bi Apple samo ta vikend prodal osem milijonov novih telefonov. Že prvi dan prednaročil so jih zbrali dva milijona.

Na Kitajskem so običajno nad novimi igračkami še bolj navdušeni in tudi to pot se tradiciji niso izneverili. Ker povpraševanje daleč presega ponudbo, se je na Kitajskem že izoblikoval neuradni sivi trg, kjer je mogoče preprodati iPhone po skoraj dvakrat višji ceni. Za tihotapljenje skrbijo Hongkonžani, kjer je bil danes iPhone 5 na prodaj med prvimi na svetu. Na Otoku navdušenje ni bilo nič manjše.

Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez težav. Zakrivili so jih zemljevidi v iOS 6, v katerih manjkajo znamenitosti, so popačene stavbe, nekaj mest pa je kar - izginilo. Popravki so na poti.