V Windows 8 za EU izbira brskalnika

Matej Huš

12. sep 2012 ob 11:11:22

Microsoft je potrdil, da bo verzija Windows 8 za evropski trg imela že znano izbirno okno (ballot screen), kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Na voljo bo 10 najpriljubljenejših brskalnikov, med katerimi bodo na prvih petih mestih v naključnem vrstnem redu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera in Chrome. Ker je Windows 8 že v stadiju RTM, torej je koda zaključena in se prek volumskega licenciranja že distribuira (recimo MSDN AA, TechNet in podobno), storitev prinaša posodobitev prek Windows Update, ki je na voljo od 4. septembra.

Microsoft želi s tem ugoditi zahtevam EU, ki ima redmondskega velikana že dobro desetletje pod drobnogledom. Spomnimo se, da je Evropska komisija že leta 2004 Microsoftu izrekla globo v višini 497 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. Takrat so mu očitali skrivanje oziroma nerazkrivanje dokumentacije za Windows, s katero je konkurenci onemogočal pisanje dobrih programov. Leta 2006 so dobili še eno globo v višini 280 milijonov dolarjev, dve leti pozneje pa še eno v višini 899 milijonov evrov. S tem je Microsoft podjetje, ki mu je EU izrekla največjo globo (po delih, medtem ko je v enkratnem znesku rekorder Intel).

Vmes je imel Microsoft še trda pogajanja o brskalnikih, kjer so mu prav tako očitali uničevanje konkurence. S Komisijo se je nato pogodil in v Windows XP in novejše dodal izbirno okno, kjer so uporabniki lahko izbral, kateri brskalnik želijo uporabljati. Zalomilo se je letos, ko je Komisija ugotovila, da Microsoft lastnih obljub ni spoštoval, saj je v Windows 7 SP1 spet vse po starem. Komisija mu je dala na voljo dva meseca časa, da težavo odpravo, hkrati pa začela preiskavo, ali gre res za površnost ali morebiti za kršenje zavez - v slednjem primeru Microsoftu grozi do šest milijard evrov globe (10 odstotkov letnega prometa).

EU prav tako preiskuje, kako je situacija z brskalniki rešena v Windows 8. Preverjajo obtožbe, da na ARM-verziji Windows 8 RT uporaba drugi brskalnikov ne bo mogoča. Za klasično verzijo je znano, da bodo tretji brskalniki dovoljeni, čeprav se bodo pisci morali držati nekaterih pravil v zvezi z novim uporabniškim vmesnikom (ki se mu zdaj ne sme več praviti Metro). IE deluje namreč tudi izven Metroja, zato naj bi imel več nedovoljene svobode od konkurence. Za RT Microsoft ni dal nobenih zavez, zato se Mozilla boji, da na to platformo ne bo mogla. Hkrati Evropska komisija preiskuje, ali ima Internet Explorer dostop do drugih API-knjižic kot ostali brskalniki.

Microsoft se je zaradi vseh preiskav, tožb in glob odločil, da je Evropa vendarle tako velik trg, da se splača igrati po pravilih Komisije.