Konec brskalniškega izbirnega okna v Windows

Matej Huš

18. dec 2014 ob 22:21:03

Leta 2009 se je Microsoft uklonil Evropski komisiji in z njo podpisal dogovor, da bodo imele vse verzije Windows naslednjih pet let izbirno okno, ki bo po namestitvi uporabniku prikazalo najpriljubljenejše brskalnike v naključnem vrstnem redu (kar je bil tudi svojevrsten problem) ter ga pozvalo, da si izbere privzetega. S tem se je Microsoft izognil postopku zaradi domnevnega oviranja konkurence in zlorabe prevladujočega položaja. Sedaj je minila predpisana doba petih let in izbirno okno se je moralo hitro posloviti; tako je hotel Microsoft, ne EU. Informacijo so potihoma objavili na spletnih straneh s tehničnimi informacijami.

Odslej vse verzije od Windows XP dalje ne bodo več ponujale namestitve popravka, katerega edina funkcija je bil prikaz izbirnega okna, medtem ko je na že obstoječih namestitvah mogoče okno ukiniti z manjšo spremembo v registru.

Zanimivo je pogledati, kaj je Evropska komisija s tem pogojem dosegla. Svojo nepopustljivost je namreč dokazala lani, ko je Microsoftu naložila 561 milijonov evrov globe zaradi kršitve zavez. Med februarjem 2011 in julijem 2012 namreč na svežih računalnikih s prednaloženim Windows 7 SP1 ni bilo omenjenega izbirnega okna, na kar je Komisijo sicer opozorilo neko drugo podjetje (špekulira se, da Google). Microsoft je trdil, da je šlo za tehnično napako oziroma pomoto, a je Komisija vseeno izrekla kazen. Ker je šlo za ponovljeno kršitev, na kar je Komisija izredno občutljiva, je bila kazen tako visoka, pri čemer pa povejmo, da bi lahko dobil še desetkrat višjo globo (maksimum je 10 odstotkov prometa). Skupno je Microsoft samo iz naslova glob v evropsko blagajno od leta 1998 vplačal že 2,2 milijarde evrov - toliko kot kakšna manjša država!

V zadnjih letih se je tržni deleže brskalnikov v Evropi precej spremenil. Delež IE-ja je padel s skoraj 60 odstotkov leta 2008 na 15 odstotkov, medtem ko je skokovito narasel delež Chroma. Ali je to posledica izbirnega okna ali ne, pa je težko oceniti. Dejstvo pa je, da je v Evropi delež IE-ja najnižji na svetu; a tak je bil tudi že leta 2008 pred uvedbo izbirnega okna.