Microsoftu v EU grozi šest milijard evrov globe

Matej Huš

18. jul 2012 ob 17:41:07

Microsoft se je znašel v škripcih v EU, saj je Evropska komisija ugotovila, da je podjetje kršilo zaveze iz leta 2009, ki jih je podjetje dalo v zameno za ustavitev protimonopolnega postopka. Takrat je bila srž problema integracija brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer je Microsoft krnil konkurenco in izkoriščal monopolni položaj. Komisija tedaj ni zahtevala odstranitve IE iz Windows, ampak možnost izbire več brskalnikov. Microsoft se je konec istega leta s Komisijo sporazumel, da bo v vseh verzijah od Windows XP pri prvem zagonu brskalnika uporabnikom prikazal okno, kjer bodo lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Velikih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) je bilo zapisanih v naključnem vrstnem redu.

Izkazalo se je, da je Microsoft bodisi namenoma bodisi zaradi površnosti na to v novi verziji pozabil. Medtem ko je originalni Windows 7 imel vključeno omenjeno okno, ga v Windows 7 Service Pack 1 ni bilo. Ta je izšel julija 2010 in ima v EU več kot 28 milijonov uporabnikov. V Redmondu so dejali, da je šlo za tehnično napako, zaradi katere se izbor ni prikazal. Žal tudi pri redni reviziji lanskega decembra, ko so Komisiji oddali poročilo o ukrepih, napake niso odkrili, zato je ostala vse do tega meseca, ko so jo s posodobitvijo prek Windows Update odpravili.

To je velik problem za Microsoft, saj so dve leti kršili zaveze Evropski komisiji v protimonopolnem postopku. Komisija je napovedala temeljito preiskavo, po kateri se bodo odločili, ali bodo podjetje kaznovali. Zakonodaja omogoča izrek globe v višini do 10 odstotkov letnega prometa, kar za Microsoft znaša 6,9 milijarde dolarjev. Še večja nevšečnost za Microsoft je decembrski pregled, saj je podjetje dolžno preverjati, ali spoštuje zaveze, tega pa več kot očitno niso storili. Microsoft jo bo sedaj poizkušal prepričati, da je šlo zgolj za tehnično nevšečnost.