Pet let stara tožba T-2 proti Telekomu dočakala prvi narok

Matej Huš

10. sep 2012 ob 21:22:41

Po več kot petih letih se je danes na ljubljanskem sodišču nadaljeval sodni proces v tožbi, ki jo je telekomunikacijski operater T-2 januarja 2007 vložil zoper Telekom Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. T-2 je tedaj od Telekoma terjal plačilo 130 milijonov evrov odškodnine, ker naj bi ta privilegiral SiOL, tedaj svoje hčerinsko podjetje, danes pa del skupine Telekom Slovenije. T-2 sedaj skupaj z zamudnimi obrestmi od Telekoma terja 204 milijone evrov.

V teh letih so se nad primerom zamenjali štirje sodniki, danes pa je bil v Ljubljani vendarle prvi narok. Zgodilo se ni nič, pišejo Finance, saj vse skupaj ni prišlo niti do glavne obravnave. Tako Telekom kot T-2 sta vložila vrsto pripravljalnih vlog in več strani dokazov, na katere bosta morali sedaj stranki v postopku pripraviti odgovore. Glavna obravnava se bo začela šele prihodnje leto. Poleg tega je T-2 pred dvema letoma vložil tudi pritožbi zoper Telekom pri UVK-ju, kjer epiloga takisto še ni.

Spomnimo, da je vmes T-2 skorajda izdihnil, saj je bilo vloženih kar nekaj stečajnih predlogov. Naposled se je podjetje izvleklo v prisilno poravnavo. Telekom je imel do T-2 izkazanih 13 milijonov terjatev, v skladu z dogovorom o prisilni poravnavi pa bodo v devetih letih 44-odstotno poplačani.