Nove nokie: Lumia 710 in 800, Asha 200, 201, 300 in 303

Mandi

27. okt 2011 ob 16:34:21

Nokia je na sejmu Nokia World predstavila zanimiv kupček telefonov in pripadajoče opreme. Včeraj smo tako videli Windows Phone 7.5 Mango telefona Lumia 710 in zmogljivejšega Lumia 800, štiri cenejše telefone iz serije Asha, snežnobelo Nokio N9, nove navigacijske storitve za WP7 telefone in barvite slušalke.

Največ pozornosti sta bila deležna "prva prava Windows Phone telefona", Lumia 710 (~ 260€) in Lumia 800 (~ 420€), na voljo od začetka novembra v več evropskih državah, v ZDA pa šele naslednje leto (glej spodaj). Kot zanimivost - britanski Orange naj bi ob nakupu 800ke brezplačno priložil XBox 360.

Za močnejši model Lumia 800 je že na prvi pogled očitno, da je narejen po istem kopitu kot MeeGo telefon Nokia N9 (primerjavo specifikacij si lahko ogledate v priloženi tabeli). Ohišje je iz polikarbonata, odporno na praskanje, v eni od treh barv - zelenomodri (cyan), šrklatni (magenta) oz. črni. Zaslon je 3.7-palčni AMOLED z resolucijo 800x460 pikslov z Gorila Glass stekleno stranico. Procesor je enojedrni 1.4GHz Qualcomm Snapdragon S2, ki smo ga že videli v septembra predstavljenem HTC Titanu in nekaterih letošnjih Samsung Galaxy modelih. Nokia in Microsoft sta dvojedrne modele obljubila za prihodnje leto, za zdaj pa naj bi enojedrnik zadostoval glede na vse optimizacije v WP7.5 kodi. Pomnilnika je 512MB (pol toliko kot pri N9 in isto kot pri HTC Titanu), trajnega spomina pa 16GB. Reže za dodatno SD kartico ni, ker je Nokia želela ohišje ohraniti čim bolj enovito, zato pa vsi uporabniki dobijo 25GB prostora na spletni storitvi SkyDrive. Komentatorji so posebej pohvalili zadnjo kamero - 8 milijoni točk, dve bliskavici LED in f/2.2 leča proizvajalca Carl Zeiss. Na sprednji strani je še ena kamera ločljivosti VGA za videopogovore. Operacijski sistem je seveda Windows Phone 7.5 Mango.

Cenejša Lumia 710 ima isti procesor, a le 8GB trajnega spomina, 5-megapikselno kamero na zadnji strani in opazno slabši TFT, ne AMOLED zaslon. Hrbtišče je iz gume, v pet različnih barvah in ga je mogoče zamenjati (kot smo že navajeni starejših Nokiah).

N9-ka je bila po pričakovanjih precej v senci, so pa pokazali model v snežnobeli barvi.

Potem so tu štirje novi modeli iz nižjega cenovnega razreda - Asha 200, 201, 300 in 303. Cene se gibljejo od 60€ do 85€ (za modela 200 in 201) oz. do 115€ (za modela 300 in 303), na voljo pa bodo decembra letos. Gre za raznobarvne telefone z glasnimi zunanjimi zvočniki, 32GB pomnilnika, kamero s 5 milijoni točk, vsemi potrebnimi zmogljivstmi za družbena omrežja, dostopom do app storea in Nokia Browserjem. Še najbolj izstopa 300ka, ker ima pod 2.6" na dotik občutljivim zaslonom oldschool T9 tipkovnico. Več fotografij najdete tukaj, videopredstavitve pa tule.

Zanimive novosti so na voljo tudi na področju programske opreme. Vsi predstavljeni telefoni vključujejo Nokiin lastni brskalnik, Nokia Browser, ki večino dela pri prikazu spletne strani opravi kar na Nokiinih strežnikih ("in the cloud") in s tem zmanjša prenos podatkov do 90% (tako zatrjujejo sporočila za javnost). 7. novembra bo predstavljen sistem za videokonference Tango. Še bolj zanimiv je vgrajen navigacijski sistem Nokia Drive (za zdaj samo v Lumii 800) z možnostjo prenosa zemljevidov za vso Evropo in podporo za več deset jezikov (a žal še brez glasovnega upravljanja kot konkurenca/). Ljubiteljem glasbe je na voljo storitev Mix Radio z več sto radijskimi postajami v vseh zvrsteh, (ameriški) športni navdušenci pa bodo lahko rezultate tekem, skupaj s podrobnimi statistikami (le čemuwhy?) dobili skozi ESPN Sports Hub.

Engadget ima še intervju z Petrom Skillmanom, odgovornim za dizajn novejših Nokij, in pa demonstracijo prihajočih upogljivih zaslonov.

Novi modeli bodo letos na voljo zgolj v Evropi, izdaja za ZDA pa je preložena na leto 2012, se pravi po veliki božično-nakupovalni sezoni (ki si jo bodo tako razdelili iPhone 4S, Galaxy Nexus in Droid RAZR). AdAge poroča, da se Nokia zaveda, da v ZDA še nima uveljavljene blagovne znamke, kar naj bi tudi prispevalo k nizki prodaji obstoječih Symbian modelov. Trenutno naj bi intenzivno iskali primerno oglaševalsko agencijo v širšem okolišu San Francisca, nov slogan pa se glasi "Amazing Everyday" (), s pripisom "V vsakdanjem življenju se skriva milijone in milijone malih doživetij .. in nova Nokia z Windows Phone vam olajša, da jih najdete, podoživite in delite s svojimi prijatelji" (grob prev.p.). Izbiri agencije naj bi potem sledil še obsežen marketinški proračun, da bi lahko sledili agresivnemu marketingu Samsunga in Appla (ki iPhone 4S predstavlja v sodelovanju s tremi največjimi operaterji in s tem marketinške stroške deli na štiri).

Mimogrede, zelo neuradno se govori, da naj bi Nokiino sodelovanje z Microsoftom trajalo le 3-4 leta, toliko da prebrodijo sedanje prodajne težave. Potem naj bi vrnili nazaj k lastni platformi, naj bi pisalo v internih okrožnicah, s katerimi Nokia miri svoje razvijalce. Za N9 so denimo obljubili podporo še za mnogo let.

Žejnim informacij o prihajajočih Nokiah Engadget nudi še intervju s Petrom Skillmanom, odgovornim za dizajn novejših Nokij, in pa prikaz prihajočih upogljivih zaslonov.