Microsoft napravil korenit rez s pretekostjo tudi z novim logotipom

Matej Huš

24. avg 2012 ob 08:02:44

Microsoft se je očitno odločil, da bo Windows 8 tisti prelom in dokončen rez s preteklostjo, ko bodo z njo opravili tako temeljito, da ne bodo ostali niti vizualni drobci. Glavna sprememba je seveda uporabniški vmesnik, saj so stari Aero iz Windows 7 enostavno ukinili. Sprva je kazalo, da bodo imeli uporabniki izbiro, ali vzeti novega ali ne, a so v Redmondu odločili drugače. Metro, ki se zaradi težav z blagovno znamko sedaj ne imenuje več tako, prinaša popolnoma nov uporabniški vmesnik. Ni več gumba Start, ki je bil dolga leta zaščitni znak, videz pa je poenoten s tabličnimi računalniki.

V Redmondu imajo smisel za detajle, zato so predrugačili tudi logotip okolja Windows. Po več inkarnacijah valovitega štiribarvnega okna (ali bolje rečeno naoknice, po domače "polkna") so pripravili moder trapezoidni logotip. Zanimivo je, da se je Windows s tem vrnil povsem h koreninam, saj je prva različica (Windows 1.0) imela zelo podoben logotip, potem pa se je od njega oddaljila.

Zadnja stvar, ki so jo spremenili, je logotip podjetja. Dolgih 25 let je imelo podjetje klasičen črni logotip z napisom Microsoft v poševnem tisku, sedaj pa se ta poslavlja (kako so bili videti še starejši logotipi, si oglejte tule). Zamenjal ga je napis iste barve v drugem tisku in drugi pisavi, ki mu družbo dela štiribarvno okno na levi strani. S tem želijo poenotiti logotipe podjetja in vseh izdelkov (Windows, Office, Xbox ...), ki so v zadnjem času doživeli prenovo. Medtem ko jim je logotip za Windows oblikovalo zunanje podjetje, so si ga za ime podjetja zamislili sami. Windows 8 je prvi izdelek, ki ga bo uporabljal.