Microsoft predstavil nove miške in tipkovnice za Windows 8

Matej Huš

30. jul 2012 ob 21:36:44

Microsoftov prihajajoči operacijski sistem Windows 8 prinaša povsem spremenjen uporabniški vmesnik Metro. Ta bo nadomestil uveljavljeni Aero, česar je marsikoga kar strah. Z njim želi Microsoft zabrisati ločnico med mobilnimi napravami in računalniki, a marsikdo je odločno proti Metroju. V Redmondu se tega zavedajo in ker uspeh nove verzije Windows še dolgo ne temelji več le na spolirani programski opremi, so le nekaj ur po napovedi natančnega datuma izida predstavili novo linijo mišk in tipkovnic, ki so posebej prilagojene za Windows 8.

Tipkovnica Wedge Mobile je namenjena tabličnim računalnikom z Windows 8, kadar nam vnos prek na dotik občutljivega zaslona ne bo zadoščal. Temu primerno je zelo tanka, a vsebuje polni nabor tipk in celo tako imenovane Windows Hot Keys (Išči, Deli, Naprave in Nastavitve) ter tipke za večpredstavnost. Ima poseben pokrov in se podobno kot Applove naprave s Smart Coverjem aktivira ob odkritju. Stala bo 80 dolarjev.

Zanimiva je nova miška Wedge Touch. Tudi ta pritiče tabličnim računalnikom in na prvi pogled ni videti pretirano udobna. Podpira posebno štiristopenjsko drsenje na dotik (four-way touch scrolling) za aplikacijo Metro, BlueTrack za natančnost in BackPack za varčevanje z energijo. Naprava je tako kot tipkovnica brezžična, saj se z računalnikom povezuje prek Bluetootha. To jasno terja davek v obliki baterij - ena AAA za miško in tri AAA za tipkovnico. Zdržale naj bi vsaj pol leta. Nova miška bo stala 70 dolarjev in bo namenjena uporabi na "težavnejših površinah", kar naj bi bile granit, marmor, preproge, les in podobno.

Tipkovnica Sculpt Mobile pa bo namenjena domačim uporabnikom na namiznih ali prenosnih računalnikih. S svojo zakrivljeno obliko naj bi bila bolj ergonomična in vsebuje polni nabor tipk v pravi velikosti. Stane 50 dolarjev. Zadnji novinec je miška Sculpt Touch, ki je že na pogled roki prijaznejša od Wedge Toucha, sicer pa vsebuje vse iste tehnologije. Prav tako bo vredna 50 dolarjev.