Demonoidove domene naprodaj

Mandi

15. avg 2012 ob 02:36:34

Po tem, ko je posebna policijska skupina za pregon gospodarskega kriminala minuli teden zasegla Demonoidove stežnike pri lokalnem ISP-ju ColloCal, so številni uporabniki tega izredno popularnega torrent trackerja upali, da se bo stran vseeno vrnila. Zgleda, da s tem ne bo nič, saj so vse ključne domene (.com, .me in .ph) že naprodaj.

Hkrati je zdaj znanih še nekaj več podrobnosti o raciji. Ukrajinsko tožilstvo ni ukrepalo samo, ampak na podlagi prošnje mehiških kolegov preko Interpola; v ameriški sosedi naj bi namreč že nekaj časa potekala neodvisna kazenska preiskava Demonoida. Tudi strežnikov niso odklopili sami, ampak je to za njih storil kar ColloCal, ki se pri tem brani, da "so glede strani dobili že kar malo preveč pritožb", tako da se jim poslovanje z Demonoidom več ni splačalo (že slišana zgodba). Šele potem se je pri njih zglasila policija, skopirala vsebine diskov in zapečatila strežnike. Zaradi tega se je že pojavila skrbi, da bi se zdaj lahko sporožili postopki zoper posamične uporabnike strani. Urednik novic za stran, Ernesto van der Saar, je v izjavi za BBC sicer povedal, da je to le malo verjetno. Kvečjemu je za pričakovati pregon parih posameznikov, npr. večjih seederjev, ker je z dokazovanjem vseeno veliko dela.

Ugasnitev strani tudi ni šla mirno skozi z Anonymousom, ki je že sprožil svojo povračilno operacijo Demonoid v obliki DDOS napadov zoper ključne ukrajinske institucije - policijo, vpletene tožilce, urad za intelektualne lastnine, ter odbor za nadzor rtv organizacij.