Ukrajinci zaprli priljubljeno stran s torrenti

Matej Huš

6. avg 2012 ob 20:27:48

Konec preteklega meseca je ukrajinska spletna stran Demonoid, na kateri gostuje na tisoče torrentov, doživela obsežen koordiniran DDoS-napad, zaradi česar je bila več dni nedosegljiva. Sprva so strežniki vračali odgovor busy, kasneje pa so bili povsem izključeni. Po enem tednu je bila stran še vedno dosegljiva, ni pa bilo jasno, ali je napad povezan z bojem proti piratstvu ali pa gre za kakšne druge ilegalne obračune. Od 25. julija do 3. avgusta so se administratorji trudili stran postaviti pokonci in na koncu so napisali, da se jim bo uspelo vrniti, vmes pa je stran celo obiskovalce celo napotovala na strani s škodljivo programsko opremo. Izkazalo se je, da jim je peruti pristrigla kar ukrajinska policija.

Kot je izvedel TorrentFreak, je ukrepala ukrajinska policija. Nekaj dni po DDoS-napadu so namreč na naslov ColoCalla, kjer je Demonoid gostoval, pripeli preiskovalci in policisti, ki so prekopirali vsebino strežnikov in jih zapečatili. ColoCall je tudi prekinil pogodbo o gostovanju z Demonoidom, tako da je stran do nadaljnjega nedosegljiva. Skrbnikov strani za zdaj niso aretirali.

Viri blizu ukrajinskega notranjega ministrstva so potrdili, da je bil odklop namenoma izveden v dneh, ko se v ZDA mudi Valerij Horoškovski, trenutni namestnik ukrajinskega premierja in nekdanji finančni minister ter vodja tajne službe. ZDA so namreč že dlje časa na Ukrajino pritiskale, naj pokaže več pripravljenosti za varovanje intelektualne lastnine in odklop Demonoida je bil lep primer, kako to pokazati. Zanimivo je, da stran kljub burni zgodovini doslej še ni zašla v resne težave z lokalnimi oblastmi, ker je bila nadvse paranoična. Tako so blokirali vse ukrajinske IP-je, da ne bi kršili ukrajinskih zakonov. Dokončen konec strani to še ne pomeni, saj je v preteklosti že menjala države in prav lahko se to zgodi tudi sedaj. Si je pa Ukrajina umila roke in skrbnikov strani dala jasno vedeti, da pri njih niso več dobrodošli.