Demonoid je nazaj, žal brez trackerja

Mandi

10. maj 2013 ob 15:12:01

Sinoči so uporabiki lani poleti pozaprtega torrent trackerja Demonoid dobili zanimivo email sporočilo, ki je obljubljalo povratek strani pod novo domeno d2.vu. Na tem naslovu jih je pričakovala nova, malo bolj oranžno obarvana stran, stara uporabniška imena in gesla pa so vsa delovala. Številni uporabniki so bili nadvse veseli, da je njihov priljubljeni torrent tracker nazaj.

Tako nekaj ur, nakar je stran po hitrem postopku spet izginila. Njihov ameriški gostitelj, RamNode, je sporočil, da so stran blokirali, ker naj bi servirala malware. Torrentfreak in ostali opazovalci bittorent scene so zato hitro opozorili, naj uporabniki le zamenjajo gesla na vseh drugih storitvah, kjer bi morda uporabljali isto uporabniško ime in geslo.

Kot zdaj kaže, malwara vendarle ni bilo. RamNode je v intervjuju priznal, da stran sama res ni gostila zloveščega programja, ter da če se je to že godilo, je "morda šlo za katerega od oglasov na strani, ki naj bi potem sprožil njihove malware filtre". Po malo več vrtanja je potem povedal, da strani vseeno ne bodo povrnili, "ker naj bi dvigovala preveč nepotrebnega prahu", ker kot se ve, "je gostovanje torrent trackerjev pravno zalo vprašljiva zadeva".

Zdaj, najsi je res šlo za malware ali pa za kak klic s strani kakšne ameriške založbe oz. celo FBI, Demonoid v2 prostora v ZDA ni mogel obdržati. Zato so se preselili nazaj v Evropo, glede na trenutni IP najbrž v Srbijo (Orion Telekom). Novosti pa je še več. Administratorska ekipa je povsem nova, pri čemer še ni povsem jasno, v kakšnih odnosih so s starimi lastniki. Tudi foruma še ni. Na tem naj bi "še delali", v vmesnem času pa mislijo za komunikacijo znotraj skupnosti ponuditi IRC kanal (najave v času pisanja še ni bilo). Še bolj pomembno je, da stran več ne gosti lastnega trackerja, ampak zgolj še iskalnik in bazo torrentov. Torrenti zato odkazujejo bodisi na tuje trackerje bodisi kar na trackerless (DHT) hashe. To je in dobro in slabo. Dobro zato, ker so zdaj pravni obeti za stran bistveno boljši, saj več ne sodelujejo pri vzpostavitvi P2P seje, sploh. Slabo pa bi znalo biti zato, ker na oprtih trackerjih praviloma visi preveč odjemalcev, zato hitrosti prenosa pač ne morejo biti ravno vrhunske. Demonoid bi s tem lahko izgubil svoj stari položaj, ko so bili napol odprti tracker - ne preobljuden, a spet ne preveč zaprt kar se tiče povabil (invajtov). Kako bo s tem vnaprej, bo seveda pokazal čas.