Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

Matej Huš

7. avg 2012 ob 20:04:18

Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige siromašijo vrednost književnosti. Ker so njihove cene precej nižje od klasičnih knjig, trdijo nasprotniki, vzpodbujajo podcenjujoč odnos do knjig. Dodatno na kakovost kvarno vpliva možnost, da pisatelji knjige brez vmesnega postanka pri založniku sami neposredno objavljajo na Kindlu. Uporaba Kindle Direct Publishing se je od lanskega poletja povečala za 400 %. Poleg tega najdemo tudi klasična dela, ki so jim avtorske pravice že potekle in so v celoti v javni lasti in so nemalokrat na voljo povsem brezplačno (načeloma založniki sicer računajo vsaj pripravo in stavljenje besedila).

Podpredsednik evropske izpostave Kindla Jorrit Van der Meulen pa pravi, da so očitki neutemeljeni. Pojasnjuje, da se prav spričo Kindla danes proda precej več knjig kot nekoč (lastniki Kindla kupujejo štirikrat več e-knjig, a še vedno redno kupujejo tudi tiskane verzije), ljudje pa vedno več berejo.

Enako so trdili tudi ob iznajdbi knjižnic in interneta, a vendarle knjigarne in tiskani časopisi še zdaleč niso izumrli.