Microsoft ukinja trgovino e-knjig in kupcem briše vse kupljene knjige

Matej Huš

30. jun 2019 ob 13:49:25

Svoj čas je tudi Microsoft prodajal e-knjige v svoji prodajalni Microsoft Store, ki so bile zaščitene z DRM. To je pomenilo, da smo z nakupom e-knjig v resnici kupili le licenco za njihovo branje, v praksi pa se je to sproti preverjalo s povezavo do Microsoftovih strežnikov, vsakokrat ko smo knjige želeli brati. Aprila pa je Microsoft napovedal, da se s tega trga umikajo. Nove knjige so nehali prodajati 2. aprila letos, jutri pa bodo izključili tudi strežnike DRM. To pomeni, da kupljenih knjig ne možno več brati.

To velja tako za kupljene kakor tudi brezplačne knjige, ki smo jih imeli v Microsoftovem Edgeu. Ne glede na ceno, vse bodo odslej nedosegljive. Microsoft bo zato vsem uporabnikom povrnil stroške vseh nakupov. K e-knjigam sodijo tudi elektronske opombe in označbe, ki si jih lahko med branjem zapisujemo. Izgubili bomo tudi te, Microsoft pa se bo skušal oddolžiti tako, da bo vsem, ki so do 2. aprila imeli kakšne opombe v e-knjigah, dodal še bon v vrednosti 25 dolarjev. In s tem je zgodba o e-knjigah za Microsoft zaključena. Edina stvar, ki jo je Microsoft v tem primeru naredil pravilno, da je umik napovedal dovolj zgodaj in da bo povrnil stroške nakupov vseh knjig, ne glede na čas nakupa. Uporabniki bodo tako vsaj teoretično lahko kupili iste knjige drugod, kar pa je zamudno.

Zakaj se Microsoft umika s trga e-knjig, ni jasno. Neuradno je razlog prenizka dobičkonosnost, morebiti pa gre tudi za večji proces konsolidacije. Napoved, da bodo knjige prenehale delovati, je na internetu sprožila živahno debato o omejitvah e-knjig, saj se kaj takšnega s klasičnimi knjigami ne more zgoditi. Zgodba služi kot zelo resno opozorilo, kaj se lahko v prihodnosti zgodi z vsemi e-vsebinami, ki jih imamo na pósodo pri velikih multinacionalkah. Digitalne knjižnice in pretočne vsebine so čudovite, dokler se nekdo ne odloči ugasniti strežnika. Potem ostane le še analogno.