Naslednja postaja spamerjev: Kindle Store

Matej Huš

18. jun 2011 ob 09:05:21

Spamerji so odkrili novo platformo, na katero lahko masovno pošiljajo spam in pri tem zaslužijo. Izbrali so Amazonovo spletno trgovino za e-knjige Kindle, kamor lahko vsakdo postavi svojo ali "svojo" knjigo in dobi odstotke od prodaje. Tako se vsak dan na strani pojavi več tisoč lažnih ali pa samo zelo nekakovostnih "knjig".

Večina materiala izvira iz tako imenovanih PLR-jev (private label rights), ki jih lahko poceni kupijo na internetu in jim daje vse pravice, da ga preoblikujejo po želji, zapakirajo v nove lične platnice in prodajajo naprej. Gre za besedila nizke kakovosti (tipični naslovi so Kako obogateti na internetu, Kako shujšati itn.), ki so največkrat samo skupaj zloženi teksti iz različnih virov. Na Amazonu jih potem prodajajo v snopih, vsak stane 0,99 dolarja ali kaj podobnega. Z malo truda najdemo iste naslove pod različnimi imeni avtorjev.

Drugi problem je kraja knjig, saj lahko v Kindle Store vsakdo naloži karkoli. Mnogo avtorjev je presenečenih, ko svoje delo odkrijejo objavljeno še pod imenom koga drugega. Dogaja se tudi obratno, da kot avtorja navedejo katerega znanega pisatelja, še najraje mrtvega, da se ne mora braniti, in izkoriščajo njegov sloves za prodajo knjig vprašljive kakovosti. Amazon načeloma take primere rešuje, ko so nanje opozorjeni.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je sistem e-knjig res pomagal avtorjem, da knjige lažje spravijo do bralcev, saj se jim ni treba ukvarjati z založniško birokracijo. A hkrati to pomeni, da dobimo ogromno knjig, ki nikoli ne bi bile smele iziti. Lani je samo v ZDA izšlo 2,8 milijona e-knjig in 316.000 klasičnih knjig. Vprašanje je, koliko od teh e-knjig si tega naziva sploh ne zasluži.