Apple umika YouTube app iz iOS-a

Mandi

8. avg 2012 ob 10:11:17

Apple je z zadnjo beto prihajajočega iOS 6 umaknil YouTube aplikacijo za iPhone in iPad (ne pa za Apple TV), kot jo v bolj ali manj nespremenjeni obliki ponujajo že vse od leta 2007. Seveda se špekulira, da se iz tega ali drugega razloga želijo rešiti vsakršne odvisnosti od Googlovih servisov, sploh odkar so maja meseca najavili zamenjavo Google Maps aplikacije z lastno kartografsko rešitvijo podjetja C3 techologies. C3, ki se specializira za visokokvalitetne 3D zemljevide, je Cupertino kupil lani novembra.

The Verge je o tem povprašal Apple in dobil odgovor, da ne gre za nič posebnega - preprosto je potekla obstoječa licenčna pogodba za YouTube vsebine, oni pa se niso odločili za obnovo. Pri tem je zanimivo, da bo aplikacija še vedno na voljo za iOS5 in starejše različice, ki so torej očitno pokrite pod drugo licenco (?). Apple obenem dodaja, da je "podpora za YouTube zelo pomembna" ter da bo storitev še naprej mogoče uporabljati skozi Safari brskalnik. Google medtem komentira, da imajo v delu namensko YouTube aplikacijo, ki pa jo bo treba seveda ročno namestiti skozi iOS.

Je sicer tudi nekaj dobrega v vsem tem: Google bo zdaj lahko sam skrbel za posodobitve aplikacije, tako da se iOS uporabniki lahko nadejajo več in bolj pogostih nadgradenj. Kakšen je trenutni odnos med podjetjema, sploh v povezavi z milijardnim tožarjenjem Appla in najpomembnejšega Android integratorja Samsung, pa lahko le ugibamo.