Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z download gumbom

Mandi

13. maj 2013 ob 19:22:51

Trend "dobrih medsosedskih odnosov" med Microsoftom in Googlom se, kot kaže, nadaljuje. Mircosoft je pravkar izdal svojo lastno YouTube aplikacijo za mobilno platformo Windows Phone, potem ko Google ni bil pripravljen investirati časa zavoljo "pomanjkanja uporabnikov", niti ne po Microsoftovi izrecni novoletni prošnji/nerganju. Aplikacija je seveda čisto lična, se je pa Microsoft kar moral potruditi in dodati par funkcij, ki jih v uradnih YT aplikacijah ni (in jih tudi ne sme biti): AdBlock in zmožnost prenosa (downloada) posnetkov.

Aplikacija tako odstrani morebitne pre-/post-roll video oglase, ki jih na našem trgu resda skoraj ni, so pa v ZDA precej pogosti. Potem skensla tudi video overlay oglas, ki se prikaže na začetku predvajanja posnetka spodaj na sredini. Končno so dodali še lepo viden in izpostavljen "Download" gumb (glej sliko), ki omogoča tudi izbiro kvalitete (low/mid/high). Vse te funkcije so seveda v neposrednem nasprotju s pravili uporabe YouTubove API storitve.

Zanimivo bo videti, kako bo na to reagiral Google. Precej hitro bi lahko blokirali API key (žeton), ki je nujen za uporabo Googlovih storitev. Lahko jih tudi tožijo, bodisi zavoljo kršitve pogojev uporabe storitve (sprejem je namreč pogoj za uporabo API-ja), bodisi zavoljo protipravne uporabe njihovega logotipa (branding) v aplikaciji. Ali pa pač prilagodijo svojo storitev, tako da bo download nehal delovati. Uporabniki YouTube downloaderjev (zlasti python skripte youtube-dl) gotovo že veste, da Google občasno spremeni svojo infrastrukturo, zato je treba tovrstne download skripte še kar redno posodabljati. Ali je Microsoft to že predvidel, bo vidno kmalu, v par dnevih oz. tednih. Obenem je jasno, da si kako drugo (manjše) podjetje tega najbrž ne bi moglo privoščiti. Google je lani poleti popularni strani za pretvorbo posnetkov v MP3-je youtube-mp3.org zagrozil s tožbo ravno zato, ker je omogočala prenos posnetkov na disk, potem pa so jim začeli še blokirati API dostop. Podobno so nedavno odstranili AdBlock aplikacijo iz svoje Google Play trgovine, ker si res res želijo služiti z mobilnimi oglasi.

Oba velikana imata seveda že bogato zgodovino. Če se omejimo samo na bolj sveže dogodke: MS je lani avgustra za sveže izdani IE10 napovedal po privzetem vklopljeno DNT zastavico, pomenujoč, da IE uporabnikov Google in drugi ponudniki spletnega oglaševanja ne bi "smeli" (vsaj načeloma) slediti med njihovo aktivnostjo po spletu. Potem so zaštartali kampaniji "Scroogled" in "The Gmail man", s katerimi so hoteli pokazati, da Google z vašo zasebnostjo ravna kot svinja z mehom, zato vam raje priporočajo Hotmail in pa, če ste že tam, še Microsoftov Pisarno 365 namesto Google Docs/Apps. Nekje vmes je njihova patentna divizija sklenila licenčne sporazume z domala vsemi Android OEMI izvzemši Googlovo lastno Motorolo Mobility. MS tako z "liceniranjem neimenovanih Microsoftovih patentov, ki so kršeni v izvorni kodi operacijskega sistema Android", tako pobere nekje 8 dolarjev na vsak narejeni Android telefon, ali do 3.5 milijarde letno. Skratka več, kot zasluži celotna njihova WP8/Nokia divizija. Google jim seveda ni ostal dolžan: januarja so umaknili podporo za Google Maps v Microsoftovem mobilnem IE-ju, dokončno izločilo možnost priprave YouTube aplikacije za WP, ter potem marca "znatno pripomogli" k polmilijardni kazni za Microsoft pred Evropsko Komisijo. Ta tekma bo še zanimiva. Google je izjemno močan v oglaševalskem in mobilnem sektorju, vse bolj pa se zajeda tudi v Microsoftovo klasično trdnjavo, pisarniške rešitve. Redmond gotovo ni navdušen.