Apple kupil 3D kartografsko podjetje C3

Mandi

30. okt 2011 ob 14:36:03

C3 je švedsko podjetje, specializirano za izdelovanje natančnih 3D zemljevidov večjih mest. Podatke pridobivajo tako iz zraka (letala, helikopterji, UAV), kot iz vozil na tleh. Storitev je bila sprva namenjena vojski za potrebe navigiranja raket, potem pa je prešla v civilno sfero skozi sodelovanje med avtomobilskim proizvajalcem Saab in Nokio (zgodnje različice je bilo mogoče videti v izdelku Ovi Maps). V juliju so pri SAAB AB sporočili, da so svoj delež (nekaj več kot 50%) prodali neimenovanemu zahodnemu podjetju, takoj po nakupu je bila tudi umaknjena spletna stran podjetja, po spletu pa so se pojavila ugibanja, ali ne gre morda za Apple.

Zdaj je potrjeno, da je Apple novi lastnik C3 navigacije, ki naj bi se s tem želel rešiti odvisnosti od storitve Google Maps. V nedavni biografiji je bilo potrjeno, da je bil Jobs precej nenavdušen nad Googlom, saj je menil, da so mu z Androidom dobesedno "ukradli iPhone" - zato naj bi bil pripravljen porabiti zadnji cent na njihovih računih, da bi "jih uničil" - v kolikor je to res, prav lepo pojasnjuje, zakaj podjetje pod nobenim pogojem ni bilo pripravljeno odstopiti od sodne gonje proti Android proizvajalcem - no, morda bo zdaj pod Timom Cookom mogoče najti skupni jezik). Vrednost posla naj bi bila 240 milijonov dolarjev, govori pa se, da je morda šlo kar za milijardo zelencev.

To je že tretji kartografski nakup za Cupertino, po Placebase v letu 2009 in Poly9 lani poleti. Končni izdelek zgleda še ni bil dovolj kakovosten, zato so za sedanje naprave raje podpisali pogodbo z Googlom, bi pa lahko že prihodnje leto videli marsikaj zanimivega.