Google od Microsofta zahteva odstranitev mobilne aplikacije za YouTube

Matej Huš

17. maj 2013 ob 10:49:45

Kot je bilo pričakovati, Google ni dobro sprejel Microsoftove aplikacije, ki uporabnikom Windows Phone omogoča dostop do YouTuba. Z aplikacijo je namreč mogoče na disk prenesti filme (download), aplikacija odstrani reklame pred in po posnetku (tega pri nas sicer ni mnogo, v ZDA pa precej) in blokira tudi ostale oglase z AdBlockom. Vse to pa je, tako pravi Google, v nasprotju s pravili uporabe.

Za zdaj Google ni uporabil težkega topništva, ampak so Microsoft zgolj pozvali, naj aplikacijo odstrani. Rok so postavili na 22. maj, uradni razlog pa je izdaja aplikacije brez Googlovega blagoslova. Problem so pač že omenjene funkcije odstranjevanja oglasov in možnost prenosa na lokalni disk, je Google zapisal v zahtevi za prenehanje kršitve (cease-and-desist letter). Če tega ne bodo storili, pa bo Google uporabil pravna sredstva.

Microsoft se je že odzval in povedal, da Google pač ni hotel sodelovati pri razvoju aplikacij za dostop do storitve YouTube. Odzivi uporabnikov na prenovljeno aplikacijo so izrazito pozitivni, dodajajo. V zmernem tonu dodajajo, da bi z veseljem vključili tudi oglase, ki jih sicer YouTube servira, če bi jim le Google posredoval ustrezne API-knjižice. Utegne se torej zgoditi, da bo aplikacija bodisi romala na smetišče bodisi doživela predelavo, ki bo bolj po godu Googlu, uporabnikom pa seveda manj.