Ruski milijarder ustanovil in podelil nove nagrade za fiziko

Matej Huš

2. avg 2012 ob 07:54:32

Najuglednejša nagrada za fiziko že dobrih sto let ostaja Nobelova nagrada, ki poleg časti in slave prinese tudi neskromno finančno stimulacijo. Letos znaša njena višina 900 tisoč evrov, pri čemer pa je potrebno upoštevati, da se znesek med vse dobitnike (ki so lahko do trije in v zadnjih letih vsakokrat tudi so) še razdeli. Ruski milijarder Jurij Milner (zanimiv intervju z njim imajo na Wired), ki ga poznamo kot ustanovitelja podjetja Digital Sky Technologies, ki je med drugim vlagalo v Facebook in kupilo ICQ, je te dni ustanovil in izplačal nove nagrade za fizikalne dosežke. Poimenoval jih je Temeljne fizikalne nagrade (Fundamental Physics Prize), zanimivo pa je, da vsaka prinaša tri milijone dolarjev.

Nagrade je letos prejelo devet fizikov, ki so na svojih transakcijskih računih že odkrili tri milijone dolarjev. Pet dobitnikov nagrad se ukvarja s teorijo strun, ki ji v zadnjem času kaže nekoliko slabše in za katero eksperimentalnih dokazov sploh še ni, a Milnerja to ne moti. To je tudi glavna razlika med Nobelovimi nagradami in novimi nagradami, saj se prve podeljujejo za pionirsko in revolucionarno delo, ki je prestalo preizkus časa in za katero imamo trdne dokaze. Milner pa se je odločil, da bo nagrajeval že same ideje. Druga razlika je seveda v izboru, saj je Milner nagrajence izbral sam, Nobelov odbor pa sprejema nominacije iz celega sveta in se podrobno posvetuje pred izbiro. Milner je v Moskvi študiral teoretično fiziko in se lotil celo doktorata, a ga ni dokončal, tako da čisto iz trte izvit njegov izbor vendarle ni. Milner sicer pravi, da bodo prihodnje leto nove nagrajence pomagali izbirati kar letošnji. Poleg tega se pripravlja nagrada v višini 100.000 dolarjev za mlade znanstvenike.

Zanimivo bo videti, ali gre le za modno muho ali pa bodo nagrade postale uveljavljene in spoštovane med fiziki. Finančna vzpodbuda je zadosti visoka, sedaj pa je potrebno poskrbeti še, da si jih bodo prejemniki resnično zaslužili in da se ne bodo podeljevale vse povprek. In v tem primeru bodo Nobelove nagrade dobile hudo konkurenco. Milner sicer pravi, da je razlik precej (recimo tudi to, da se Milnerjeve nagrade podeljujejo za nedavne dosežke in ne več deset let stare) in da njegov namen ni konkurirati, ampak dopolnjevati Nobelove nagrade.