Podelili največje nagrade v znanosti

Matej Huš

5. dec 2016 ob 16:49:51

Nobelove nagrade so resda najuglednejše in prinašajo zajeten kupček denarja, a niso najdonosnejše nagrade za dosežke v znanosti. To so od leta 2012 nagrade za preboje v znanosti, ki jih sponzorirajo ustanovitelji Facebooka, Googla, Alibabe in 23andMe, prejemnika pa izbirajo prejemniki iz minulih let. Zamislil si jih je ruski milijarder in vlagatelj Yuri Milner, znan kot ustanovitelj Mail.ru, ki je k projektu pritegnil tudi druge premožne vizionarje. Včeraj so nagrade podelili že petič.

Nagrade za preboje v znanosti o življenju, bazični fiziki in matematiki so vredne tri milijone dolarjev, nagrade za mlade raziskovalce 100.000 dolarjev, posebna nagrada za najboljši dijaški video o nekem znanstvenem konceptu pa 250.000 dolarjev (glej spodaj). Skupno so podelili 15 nagrad v celotni vrednosti 25 milijonov dolarjev.

Nagrade za dosežke v vedah o življenju so prejeli:

Nagrado za dosežke na področju bazične fizike so si razdelili Joseph Polchinski z Univerze v Kaliforniji, Santa Barbara ter Andrew Strominger in Cumrun Vafa s Harvarda za raziskave na področju kvantne teorije polja, teorije strun in kvantne gravitacije. Posebno nagrado za fizikalne dosežke so si razdelili člani kolaboracije LIGO, ki je odkrila gravitacijske valove, med katerimi so bili izpostavljeni vodje Ronald Drever, Kip Thorne in Rainer Weiss. Trojica so bo razdelila milijon dolarjev, preostala dva pa bosta šla med vseh 1012 članov konzorcija. Nagrado za dosežke na področju matematike je prejel Jean Bourgain za prispevek k razvoju večdimenzionalne geometrije, parcialnih diferencialnih enačb, teorije števil in drugih specializiranih vej matematik.