Zbogom, ICQ

Matej Huš

25. maj 2024 ob 13:13:35

Čez mesec dni bo prenehala delovati aplikacija za hipno sporočanje ICQ, ki je leta 1996 orala ledino na tem področju. Preden so obstajali AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, Discord in ostale precej novejše aplikacije je ICQ že povezoval sto milijonov uporabnikov. Omogočal je zasebne pogovore in skupinske razprave. ICQ bo ukinjen 26. junija letos.

Ko je izšel ICQ ("I seek you"), je bil svet precej drugačen. Pogovarjali smo na IRC-u, datoteke smo prenašali s strežnikov FTP, iskali pa smo z Yahoojem. ICQ je konec leta 1996 izdalo izraelsko podjetje Mirabilis, ki ga je leta 1998 prevzel AOL. Dvanajst let pozneje ga je odprodal ruskemu Digital Sky Technologies (Mail.ru), ICQ pa je ostal priljubljen v tem delu sveta. Na Zahodu so ga medtem povozila druga orodja za hipno komuniciranje.

Zadnja verzija ICQ je izšla leta 2020, odtlej pa ga niti Rusi niso več vzdrževali. Zadnje popravke so sicer izdali lani, a ICQ je bil že več let na poti proti izhodu. Bistveno bolj popularna alternativa je VKontakte, medtem ko na Zahodu kraljujejo Messenger, Instagram in WhatsApp.