NBC-jeva polomija z olimpijskimi igrami

Mandi

31. jul 2012 ob 21:40:13

Minuli petek so se začele 30. letne olimpijske igre (in Slovenci že imamo prvo zlato kolajno, čestitke judoistki Urški Žolnir!), vendar ne ravno brez težav. Že pred začetkom je varnostna služba 4GS, med največjimi na svetu, obotavljaje priznala, da ni uspela najeti dovolj varnostnikov za varovanje iger, nakar je morala vskočiti vojska z 4700 in nato še 1200 dodatnimi vojaki. Na terenu jih je zdaj skupaj 18 tisoč. Potem so v dneh pred igrami rezervirali hitri pas na londonskih vpadnicah za potrebe tekmovalcev, spremljevalnega osebja in sponzorjev, kar je povzročilo hude zastoje in nemalo nejevolje. Slednja se je potem še pojačala, ko številni domačini niso mogli priti do kart za posamične dogodke, čeprav so potem cele palete sedežev samevale. Bile so rezervirane za sponzorje, ki pač niso prišli.

Na drugi strani oceana je nejevoljo povzročalo predvsem slabo in odloženo poročanje o igrah. Vse TV in internetne pravice za ZDA je namreč za debelo milijardo dolarjev zakupil NBC Universal, ki je potem svojo investicijo želel povrniti s predvajanjem vsebin predvsem v bolj oglaševalsko donosnem večernem prime-timu, ko je bila v Londonu že davno tema. Tako je bilo tudi z prenosom otvoritvene prireditve, iz katere so za nameček še izrezali poklon žrtvam terorističnega napada na Londonski podzemni (7.7.2005), ker "naj ne bi bil zanimiv za ameriške gledalce". Britanci so se na veliko spraševali, zakaj zaboga potem sodelujejo "v njihovi vojni", Američani pa so svojo jezo nad NBC znesli predvsem na twitterju. Tu pa stvari zapletejo.

Poročevalec britanskega The Intependent v Los Angelesu, Guy Adams, je na svoj osebnem računu najprej zatarnal, da ima na TV čez 1000 kanalov, vendar na niti enem od njih ne more videti otvoritev iger. V naslednjem twittu je nato svoje sledilce pozval, naj svojo jezo izrazijo kar Garyu Zenklu, izvršnemu direktorju za OI pri NBC, in pri tem navedel Zenkov službeni email, v nepretresljivi obliki ime.priimek@nbcuni.com, tudi javno dosegljiv z nekaj googlanja. Očitno so številni to tudi naredili, kajti naslednje jutro je Guy ostal brez svojega Twitter računa. Podjetje mu ga je suspendiralo na podlagi NBC-jeve pritožbe, ker naj bi objavil "Zenklove zasebne podatke". To je v Twitterjevih pravilih zares prepovedano, vendar iz teksta izgleda, da mislijo predvsem na resnično zasebne podatke, v smislu do EMŠA, davčne, številke kreditne kartice, ali kvečjemu še domačega naslova, ne pa bolj ko ne javnega službenega maila.

Tačas je iz vsega skupaj že nastala zgodba, ker se izkaže, da Twitter in NBC tudi poslovno sodelujeta preko posebne podstrani za OI, zato nekateri špekulirajo, da je to dejstvo pomagalo pri zaprtju Adamsovega računa. Guardian denimo poroča, da naj bi nekdo od Twitterjevih zaposlenih osebno pomailal NBC-jev oddelek za družbene medije in jim tudi priporočil vložitev pritožbe. NBC tega ni komentiral; rekli so le, da so pač vložili pritožbo, vse ostalo pa je bilo na strani Twitterja.

Adams je medtem kontaktiral Twitter in prosil za dvig suspenza, vendar vztraja pri tem, da z objavo javnega e-poštnega naslova ni storil ničesar narobe. Očitno neuspešno, saj je račun v času pisanja, ne glede na številne javne obsodbe in popularen hešteg #nbcfail, še vedno nedosegljiv.

Ves ta revolt je seveda znak spreminjajočih se časov. Twitterjeva povzratna zanka komentarjev je tako rekoč takojšnja in nekateri posamezniki si pravzaprav več ne predstavljajo gledanja televizije brez telefona ali tablice v roki. Obenem nas navajenost na "takoj in zdaj" naredi toliko bolj nepripravljene, ko moramo dejansko čakati, npr. 6 do 8 ur za ogled otvoritvene slovesnosti. A proti temu Twitter pravzaprav ne more veliko, lahko pa so bolj previdni pri svoji vedno bolj ostri politiki cenzure. Januarja so naredili nevaren korak v to smer, z blokado prijavljenih twittov zgolj v določenih državah, kar bi znalo hitro prerasti v geografsko omejevanje vsebin, kot ga, ironično, za olimpijske igre uporablja prav NBC (in Hulu, in Netflix, celo Vevo včasih za svoje vsebine).