Kako je Selerity objavil Twitterjeve rezultate pred Twitterjem

Matej Huš

3. maj 2015 ob 19:48:31

Objava Twitterjevih poslovnih rezultatov minuli torek je dvignila precej prahu, ker so podatki "ušli" na internet prej, kot je Twitter to želel. Namesto po zaključku trgovanja so bili znani že približno uro pred tem, kar je zelo dvignilo promet in sklestilo tečaj delnic. Tehnični direktor podjetja Selerity, ki je objavilo Twitterjeve rezultate, pojasnjuje tehnologijo, ki stoji za tem.

Selerity se ukvarja z iskanjem rezultatov, preden jih podjetja uradno razglasijo, in Twitter ni bil ne prvi ne (verjetno) zadnji primer. Nikjer ni predpisano, da je treba poslovne rezultate objaviti po zaprtju borz, je pa to lepa gesta, ki se je drži tudi Twitter. Podatke objavijo na svoji spletni strani na predvidljivem naslovu, ki je enak že več četrtletij zapovrstjo, spreminjata se le letnica in zaporedna številka. Pri Selerityju so to vedeli, zato so njihovi roboti redno (vsakih nekaj sekund) preverjali, ali se je nova stran že pojavila.

To se je zgodilo ob 15:07:57, dve sekundi pozneje pa so na svojem profilu na Twitterju že objavili povzetek poslovnih rezultatov. Samo štiri sekunde pozneje je promet na Nasdaqu poskočil, saj so ljudje očitno začeli trgovati na podlagi te nove informacije.

V Selerityju pojasnjujejo, da tehnični izziv ni dobiti PDF-ja s poslovnimi podatki, temveč ga razumeti. Ljudje smo pri razumevanju besedil in številk odlični, računalniki pa iz stavkov z več številkami težko razberejo relevantne podatke. V ta namen morajo poznati osnovne angleške slovnice in šele potem je iz najave (Q1 revenue of $436 million, up 74% year-over-year, slightly below the previously forecast range of $440 million to $450 million) mogoče ugotoviti, da so prihodki znašali 436 milijonov dolarjev. Selerity uporablja in razvija različne algoritme, ki so bolj ali manj uspešni pri tovrstnem početju.

Ne gre torej za nikakršno vdiranje ali zlorabo notranjih informacij. Selerity išče informacije, ki so javno objavljene na predvidljivih in vsem dostopnih mestih, le da se tam znajdejo nekoliko pred pričakovanji. Tehnologija plazenja po internetu in prepoznavanja besedila pa seveda ni uporabna le na borzah, temveč tudi širše. Tudi na druge novice, ne le na poslovne rezultate, roboti odreagirajo izjemno hitro in tako na primer cena nafte po brodolomu kakšnega velika tankerja zraste praktično v sekundi. V današnjem svetu hiperprodukcije novic bodo relevantno čedalje pogosteje morali začeti luščiti roboti.