ZDA obtožujejo Rusijo hekerskih vdorov med olimpijskimi igrami

Matej Huš

25. feb 2018 ob 20:41:58

Organizatorji olimpijskih iger so uradno potrdili le, da so imeli težave s hekerskimi napadi ob otvoritveni slovesnosti, a neuradno so bile težave tudi kasneje med igrami. Po podatkih ameriških obveščevalnih služb so hekerji med igrami napadli več sto računalnikov prirediteljev, napadi pa naj bi izvirali iz Rusije. Agencija GRU naj bi imela že v začetku iger dostop do vsaj 300 računalnikov, ki so bili povezani z olimpijskimi igrami.

Napade so izvedli tako, da se je zdelo, kakor da bi izvirali iz Severne Koreje. Strokovnjaki ocenjujejo, da so bili napadi povračilo za izključitev ruskih športnikov z olimpijskih iger, saj so smeli ti nastopati le pod nevtralno olimpijsko zastavo. Prav tako se iz Rusije iger niso smeli udeležiti uradni predstavniki tamkajšnjega olimpijskega komiteja.

Uradnim ameriškim podatkom pritrjujejo tudi zasebna podjetja in analitiki, ki so zaznali znake ruskih napadov na prireditelje olimpijskih iger v Pjongčangu in v manjši meri tudi v Riu de Janeiru pred dvema letoma. GRU je pred dvema letoma vdrl v bazo s podatki o dopinških testih in zdravstvenih podatkih ter javno objavil podatke o nekaterih ameriških športnikih, denimo o Sereni in Venus Williams ter štirikratni olimpijski prvakinji v gimnastiki Simone Biles. Tedaj naj bi šlo za povračilne ukrepe zaradi izključitve ruske atletske reprezentance.