Twitter za tretjino predrago zaračunaval oglase

Matej Huš

26. dec 2016 ob 22:47:05

Twitter je v obdobju med 7. novembrom in 12. decembrom oglaševalcem, ki uporabljajo njegovo platformo, predrago zaračunaval oglase. V šestih tednih so oglaševalcem video oglase zaračunavali 35 odstotkov predrago, je razkril Business Insider. Twitter je očitke potrdil in dejal, da je šlo za nesrečno napako, ki je bila posledica hrošča v programski opremi, ki so jo že odpravili, preveč zaračunane zneske pa pobotali.

Konkretno naj bi problem tičal v Twitterjevi aplikaciji za Android, ki je zaradi hrošča prikazovala napihnjene številke o ogledih. Twitter v prvotni izjavi za javnost ni nikjer zapisal, da je napaka povzročila nepravilne prikaze o številu ogledov video oglasov, prav tako seveda ni zapisal nič o kompenzaciji. To so potrdili šele, ko je na napako opozoril Business Insider. Višina preveč zaračunanih zneskov je odvisna od velikosti oglaševalskih kampanj, in ponekod znaša le kakšen dolar, drugod pa bistveno več.

Tovrstne napake ne vzbujajo zaupanja v oglaševalske platforme, zlasti ker Twitter ni edini. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi Facebooku in to ne enkrat. Twitter ima letos precej težav, saj ga množično zapuščajo vodilni kadri, cena delnice pa pada in je letos izgubila že petino vrednosti. Twitter je v drugem in tretjem četrtletju število uporabnikov povečal le za štiri milijone, oktobra pa so odpustili devet odstotkov zaposlenih. Podjetje za povratek k dobičkonosnosti veliko stavi na video reklame in videoposnetke v živo, zato si s takšnimi spodrsljaji res ne delajo usluge. Oglaševanje je namreč posel, ki je zelo odvisen od zaupanja.