Izšel Mac OS X 10.8

Matej Huš

25. jul 2012 ob 17:16:32

Danes je uradno izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8, ki je bila nared pred dvema tednoma (verzija 12A269 je identična; kdor je tedaj namestil GM, mu sedaj ni treba na novo nameščati še uradne verzije). Mountain Lion, kot se tudi imenuje nova inačica, prinaša kar precej novosti, ki so večinoma vzete iz mobilnega iOS. Prenesti ga je mogoče z App Stora, kjer boste zanj odšteli 16 evrov (20 dolarjev v ZDA in 14 funtov na Otoku). To je tudi edini način, saj Apple že nekaj časa ne ponuja več zgoščenk ali USB-ključev z novimi verzijami svojih operacijskih sistemov. Nakup omogoča namestitev na do pet naprav, nadgradnja pa je mogoča z verzije Snow Leopard ali novejše (10.6.8).

O novostih je bilo povedano že skoraj vse, zato ji le na hitro ponovimo: večja integracija iClouda (Mail, Contacts, Calendar, Messages, Reminders in Notes na vseh povezanih napravah), nova aplikacija Messages namesto iChata, Notification Center, Sharing, integracija Facebooka, AirPlay, Game Center, Gatekeeper itd. Vsem je skupno, da se v veliki meri zgledujejo po iOS in prinašajo njegove funkcionalnosti z mobilnih naprav tudi na prenosne in namizne računalnike.

Strojne zahteve za Mountain Liona so macbooki pro od leta 2007, alu-macbooki od jeseni 2008, macbooki od leta 2009, macbooki air od oktobra 2008, imaci od leta 2007 ali maci mini od leta 2009. Na vseh potrebujete 2 GB pomnilnika in 8 GB prostora na disku. Za uporabo funkcijo PowerNap pa je treba imeti macbooka air iz leta 2011 ali novejšega.