Zlomili AirTag

Matej Huš

11. maj 2021 ob 06:59:52

Nemški računalniški strokovnjak Thomas Roth (Stack Smashing) je uspel zlomiti Applov AirTag, se je pohvalil na Twitterju. Naložitev nove kode (reflashing) na mikrokrmilnik v napravi je zadoščala, da je uspel spremeniti prednastavljen URL za Lost Mode na poljubno povezavo. AirTag sicer kliče storitev Find My, ki omogoča lociranje izgubljene Applove naprave. S spremembo pa lahko odpre tudi kaj drugega.

Applov AirTag je na voljo dober teden dni. Že v tem času so ga uporabniki uspeli predelati v tanko kartico in uporabiti za sledenje. Sedaj pa je še jailbroken, saj je moč spremeniti njegov NFC URL. AirTag je naprava, ki deluje kot pomočnik pri iskanju ključev in podobnih predmetov. AirTag uporablja omrežje Find My, je pa združljiv z iphoni in ipadi z iOS 14.5 ali novejšim. AirTag pride prav, ko pogrešimo predmet, kamor je pritrjen. AirTag lahko oddaljeno prosimo, da kaj zaigra. AirTag se javlja prek Find My, in sicer tako, da anonimno izkorišča katerokoli drugo iOS napravo v bližini, ne nujno od lastnika.

Za zdaj še ni jasno, kakšne posledice bo imel zlom AirTaga v dejanski uporabi. Pričakovati je, da bo Apple v naslednjih verzijah zaklenil firmware.