Mac OS X 10.8 Mountain Lion nared, izid še ta mesec

Matej Huš

11. jul 2012 ob 00:18:31

Apple je končal razvoj nove verzije svojega operacijskega sistema Mac OS X 10.8, ki nosi živalsko ime Mountain Lion. Včeraj so razvijalcem poslali končno verzijo sistema (tako imenovani golden master, ki ustreza Microsoftovi oznaki RTM), izid za širšo javnost pa pričakujemo vsak hip - torej še ta mesec, če ne bo kdo odkril kakšnega hrošča, ki bi preprečil izid. Hkrati Apple poziva razvijalce, da jim pošljejo aplikacije za Mountain Lion, da bodo lahko ob uradnem izidu že certificirane in na voljo za prenos.

Spomnimo, da je lanska verzija kot gold master izšla 1. julija, splošna dobavljivost pa je sledila 19 dni pozneje. Sedaj jo pričakujemo 24. julija, ko bo Apple tudi objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Nadgradnja bo stala 20 dolarjev, kar je tretjino manj kot predhodna.

Nova končna inačica Mountain Liona ima oznako verzije 12A269 in tehta 4,34 GB, razvijalci pa jo lahko prenesejo z Mac App Stora. Nekateri so jo že namestili in za zdaj ne poročajo o nobenih težavah. Novosti je precej, nekaj je bilo že najavljenih, druge je Apple dodal tik pred zdajci na WWDC-ju. Slednje so Power Nap in diktafon (voice dictation), medtem ko v prvo skupino sodijo GateKeeper, Messages (nekdanja Notification Center in iChat z iOS), Notes, Remidners, Air Play za uporabo Apple TV ... Apple se je namreč zavezal, na mace pripeljati čim več funkcij z mobilnih naprav z iOS.