Senator Leahy kot Batman

Mandi

19. jul 2012 ob 12:55:44

Danes se začne svetovna premiera novega Batmana (pri nas bo ravno naslednji četrtek), nekateri srečneži pa so ga seveda že videli. Med njimi celotni ameriški kongres, za katerega je MPAA nedavno pripravila posebno, zaprto predvajanje. Da zadeva ne bi zgledala kot nedovoljeno dajanje daril, so pred tem zavrteli še 15 minut "izobraževalnih vsebin", najbrž kar reciklažo propagande o SOPI ali nove DVD uvodne špice v loopu.

Še najbolj vesel je bržkone bil karierni senator iz Vermonta (že od leta 1975, drugi najdaljši stalež ta hip), Patrick Leahy, ki je v filmu tudi odigral v manjši cameo vlogi, pod svojim lastnim imenom. Pa to ni prvič. Leahyjeva udeležba pri Betmenu se je začela že leta 1995 z vlogo v takratni tv seriji, na hitro pa smo ga lahko videli tudi v Batman in Robin (1997) in The Dark Night (2008).

Njegova filmska kariera seveda ni naključje. Gospod senator je predsednik vplivnega senatnega odbora za pravosodje in predlagatelj domala vseh založnikom všečnih zakonov. Leta 2004 je v proceduro vložil ti. Pirate Act, ki bi RIII dovolil odškodninske tožbe zoper domnevne p2p pirate. Istega leta je filmski strani enačbe, MPAA, ugodil s predlogom INDUCE acta, ki je bil tudi sprejet in ki je definiral novo kriterijo kaznivih posrednih kršitev avtorskih pravic - "spodbujanje k piratiziranju". O tem smo že precej pisali. Potem si je vzel malo pavze, a se leta 2010 vrnil s predlogom zakona COICA (combating online infringement and counterfeits act), ki je bil predhodnik kasnejše PIPE (Protect IP, spet njegov predlog). PIPA je senatna ustreznica SOPE, ki jo je letos pozimi vložil njegov tamkajšnji kolega Lamar Smith. Oba zakona sta za zdaj pogorela, a se bosta sigurno vrnila.

Seveda je Leahy za svojo proaktivnost redno nagrajen z donacijami založniške srenje.