Ni miru za jekleno pest (3): nove uvodne špice DVD in BR ploščkov

Mandi

13. maj 2012 ob 04:50:20

FBI, carinska uprava ICE in šest največjih filmskih studijev je pravkar parafiralo dogovor o novi uvodni špici za DVD in Blu-Ray diske. Kupce že to poletje po preboju do menija in stisku gumba play čakata še dve desetsekundni špici, ki ju ne bo mogoče preskočiti ali prevrteti naprej. Na prvi bosta logotipa FBI in ICE, na drugi pa združenja ameriških vladnih agencij za varstvo pravic intelektualne lastnine, obe podnaslovljeni s krepkim tekstom o kaznivosti in resnosti piratstva.

A glavni namen novega režima ne bo preprečevanje piratstva, ampak "izobraževanje" uporabnikov, je ob tem povedal ICE-ov direktor John Morton. Zakoniti kupci namreč že vedo, kako je na stvari, zato pa razlago potrebujejo člani njihovega gospodinjstva in znanci, ki so si film ogledali, ne pa zanj tudi plačali, pravijo komentatorji.

ICE in njegov oddelek za varstvo pravic intelektualne lastnine, ki ga vodi pomočnik direktorjevega namestnika, Erik Barnett, je sicer med drugim odgovoren za zdaj že redno paketno zaseganje sumljivih domen, ki pride na vrsto v začetku februarja (pred Superbowlom, ko je treba odstraniti nezakonite športne prenose) oz. koncem novembra, pred nakupovalnim praznikom Črni petek in širšim začetkom božično-novoletne nakupovalne sezone (ponarejena oblačila, obutev, zabavna elektronika). Barnett je na svoje zasege brez zaslišanja ali možnosti obrambe ponosen, ne pa tudi skromen, saj jih odkrito priporoča tudi evropskim voditeljem. Trenutno se s tem početjem sicer drži nazaj, ker Kongres preiskuje enega bolj spornih zasegov - domene hiphop bloga dajaz1.com, ki jo je bila vlada po 13 mesecih brez vložene obtožnice primorana vrniti v začetku letošnjega leta. Dajazovi uredniki naj bi na strani objavljali še neizdane skladbe uglednih izvajalcev. To bi bilo zelo slabo, če jim odlomkov ne bi pošiljale kar založbe same, v upanju, da bodo pri blogovem številnem občestvu deležne dodatne promocije. Kanadski strokovnjak za pravo intelektualne lastnine, Michael Geist, je v nedavnem govoru pred komitejem evropskega parlamenta za mednarodno trgovino opozoril, da ima ACTA vse potenciale, da se razvije točno v takšno smer.

Politiki se zadnja leta često sklicujejo na potrebo po inovativnosti in ustvarjalnosti. A po drugi strani nam s sprejemanjem tovrstnih ukrepov naše najmlajše vzgajajo v veri, da z uživanjem digitalne kulture grešijo, s sprejemanjem vedno bolj represivne zakonodaje glede intelektualne lastnine pa inovativnost ne narašča. Inovativno bi bilo videti politike kako bi se namesto za represijo postavili za - inovativnost.