Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Matej Huš

16. sep 2020 ob 21:07:11

Apple je po napovedih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, kar pa je med razvijalci povzročilo nemalo negodovanja. Da se bo to zgodilo danes, je Apple napovedal šele včeraj. Čeprav so imeli predogledne verzije za testiranje svojih aplikacij na voljo že dlje časa, je vendarle v navadi, da Apple vsaj kakšen teden prej najavi končni datum izida, kar da razvijalcem čas dokončati še zadnje podrobnosti. Takrat namreč dobijo končno verzijo (golden master), ki je potem v roku 5-8 dni izdana. To ni tako nepomembno, saj se beta verzije dostikrat spreminjajo in včasih v njih tudi kaj zmanjka. Tokrat pa se je mudilo, za kar razlogi niso znani, posledice pač. Razvijalci v ZDA so imeli pol dneva časa, da pošljejo svoje aplikacije na tržnico, Evropejci pa so večinoma že spali. Naslednje vprašanje je, koliko časa bo potrjevanje novih verzij aplikacij trajalo; včasih gre v urah, drugič se čaka več dni.

Kakorkoli, medtem ko so razvijalci siveli, so uporabniki seveda bolj zadovoljni, da lahko čim prej preizkusijo novosti v zadnji verziji. V aplikaciji za hipno sporočanje (Messages) so dodali možnost označevanja (tag) posameznika, s čimer ga dregnemo, ter možnost odgovarjanja neposredno na posamezno sporočilo, torej uvajajo niti (threads). Posamezen pomenek je možno pripeti na vrh seznama pomenkov. Zelo zanimiva novost je aplikacija za prevajanje, ki je integrirana v sistem, a še ni tako uporabna kakor Google Translate. Za zdaj podpira angleščino, francoščino, nemščino, španščino, italijanščino, portugalščino, ruščino, kitajščino, japonščino, korejščino in arabščino. Slika v sliki, ki jo ima iPad že leta, je sedaj dosegljiva tudi na iPhonu. To omogoča, da se video na primer še vedno predvaja v zmanjšanem oknu, medtem ko v drugi aplikaciji počnemo kaj drugega (khm, YouTube, khm). Widgeti prihajajo na začetni zaslon, kar imajo androidi že generacije; podobno velja za App Library, ki je podoben androidnemu seznamu vseh aplikacij z možnostjo grupiranja.

Manjših novosti je še cel kup: Siri je pametnejša, digitalni avtomobilski ključi odklepajo avtomobile, Health in Weather vesta več ter pogosteje opozarjata, Maps omogoča posebno navigacijo za kolesa in električna vozila, zasebnost in privilegiji aplikacij so bolj dodelani itd.