Jutri v CERN-u novinarska konferenca o dokazih za obstoj Higgsovega bozona

Matej Huš

3. jul 2012 ob 18:13:58

Jutri, torej v sredo, 4. julija, ob 9.00 uri po slovenskem času bo v CERN-u potekala težko pričakovana novinarska konferenca v obliki znanstvenega seminarja, na kateri bodo predstavili rezultate iskanja Higgsovega bozona. Svoje rezultate bosta predstavili skupini ATLAS in CMS, in sicer analizo podatkov, zbranih v letu 2012. Neposreden prenos bo mogoče spremljati prek interneta.

O težko pričakovani novinarski konferenci se špekulira že več tednov (CERN se je končno naučil promocije znanosti). Pričakuje se, da bodo objavili, da so z veliko gotovostjo (pet sigma!) zaznali Higgsov bozon, ki je še zadnji neodkrit delec iz standardnega modela. Pričakovanja podpihuje še impresivna lista povabljenih, saj so v Švico poklicali sama eminentna imena, med drugim tudi Petra Higgsa z Univerze v Edinburgu, po katerem se delec imenuje.

Dokaze o obstoju Higgsovega bozona pa so predstavili tudi konkurentje. Ameriški pospeševalnik Tevatron, Fermilab, ki je sicer že ustavljen, je v 10 letih delovanja zaznal posredne dokaze za obstoj tega delca, so povedali v Illinoisu. Masa Higgsovega bozona znaša po njihovih ocenah med 115 in 135 GeV oziroma 1300-krat več od protona. Rezultati niso dovolj kakovostni za proglasitev odkritja (prenizka zanesljivost s samo 2,9 sigma, zahteva pa se pet sigma), zato težko pričakujemo še CERN-ove rezultate.

O njih bomo poročali jutri dopoldne takoj po novinarski konferenci, zato ne pozabite nanjo.