Odkrit Higgsov bozon!

Matej Huš

4. jul 2012 ob 10:58:34

Na današnji novinarski konferenci so v CERN-u predstavili preliminarne rezultate eksperimentalnih skupin ATLAS in CMS, ki praktično potrjujejo obstoj Higgsovega bozona. Obe skupini sta v masnem območju 125-126 GeV z gotovostjo približno pet sigma odkrili delec, ki ustreza napovedim za Higgsov bozon v standardnem modelu. S tem so našli še zadnji neodkriti delec iz standardnega modela, ki je hkrati tudi najtežji bozon, saj tehta 130-krat več od protona. Podatki imajo oznako preliminarni, ker so nanašajo na meritve v letu 2011 in deloma v 2012, medtem ko nekaj rezultatov iz leta 2012 na obdelavo še čaka. Kljub temu je to dovolj, da smemo govoriti o odkritju novega delca.

Higgsov bozon je delec, ki je odgovoren za maso vseh ostalih delcev v vesolju (razen fotonov in gluonov, ki so seveda brezmasni). Higgsov bozon je delec, iz več katerih sestoji tako imenovano Higgsovo polje, saj ima vsako polje svoje osnovne delce (npr. električno polje ima fotone). V standardnem modelu je Higgsovo polje s svojo interakcijo z ostalimi delci odgovorno za njihovo maso. Čim močneje delec interagira z njim, tem večjo maso ima. V okviru standardnega modela Higgsovo polje enostavno mora obstajati, saj se celega kupa eksperimentov brez njega ne da razložiti, a doslej nismo vedeli, iz česa je to polje sestavljeno. Odkritje Higgsovega bozona kaže, da je polje elementarno in da ga sestavljajo Higgsovi bozoni (alternativi, za kateri sedaj vemo, da sta napačni, sta predvidevali neelemenatarno Higgsovo polje ali obstoj drugih delcev, ki ga generirajo).

Odkritje Higgsovega bozona je eden največjih dosežkov fizike v zadnjem stoletju, saj so s tem potrdili standardni model. Dela v CERN-u seveda še zdaleč ni konec, saj je potrebno o novem bozonu odkrili čim več informacij in njegovih lastnosti ter potrditi, da gre resnično za izmuzljivi Higgsov bozon.