Ko eCall povzroči lažne alarme

Matej Huš

10. avg 2024 ob 11:42:01

Danes imajo moderni avtomobili sistem eCall, ki omogoča klic na pomoč na številko 112 v prometni nesreči. Sistem samodejno vzpostavi telefonsko ali podatkovno povezavo z reševalnim centrom, če se zgodi hujša prometna nesreča, nato pa omogoči komunikacijo voznika ali sovoznika z reševalci. Vozila, ki so izdelana po marcu 2018, imajo tak sistem obvezno vgrajen.

Ni pa eCall omejen le na avtomobile, temveč ga lahko imajo tudi povsem običajni telefoni. V kraju Wiemeringhausen v Severnem Porenju-Vestfaliji so v četrtek ob 14.50 zagnali veliko reševalno akcijo, ko so prejeli klic prek eCalla. Stika z lastnikom telefona niso mogli vzpostaviti, zato so predpostavili najhuje in začeli iskanje. A po temeljitem prečesavanju okolice lokacije, od koder je prispel klic, niso odkrili nikogar. Zaključili so lahko le, da je očitno klic nastal po pomoti.

Najverjetneje je eCall sprožil telefon, ki je nekomu padel iz žepa. Zato poudarjajo, da je treba z napravami s sistemom eCall ravnati posebej previdno. Lažnih alarmov eCall je čedalje več, kar otežuje reševalne akcije. EU sicer predlaga, da se eCall uvede tudi v vse pametne telefone, a bo treba prej povečati zanesljivost.