Prodaja Galaxy Tab/Nexus v ZDA začasno prepovedana (HTC-jevi telefoni pa ne)

Mandi

2. jul 2012 ob 23:52:36

Pred slabim mesecem dni je sodnik Applu in Motoroli Mobility naložil, naj se že nehata tožariti okoli malenkosti, ker te še zdaleč ne utemeljujejo prepovedi prodaje, visokih odškodnin ali drugih podobnih zahtevkov. Jabolčnih to zgleda ni zmotilo, saj so prav te ukrepe zahtevali še v sporu zoper svojega največjega konkurenta, Samsung, in jih tudi dobili. V torek je bila izdana začasna prepoved prodaje tablice Galaxy Tab 10.1 kjerkoli v ZDA, v petek pa še isto zoper telefon Galaxy Nexus. Apple je že položil varščino za primer, da se prepovedi v kasnejšem rednem sodnem postopku izkažeta za neutemeljeni, sicer 2.6 milijona za tablico oz. 95 milijonov dolarjev za telefon (toliko naj bi bila torej vredna nekajmesečna prodaja teh dveh). Odločitev o usodi svežega SIII je še na poti.

Primer se suče okoli kršitve štirih programskih patentov, in sicer na "slide to unlock" (,721), vstavljanje povezav pod telefonske številke, email naslove, datume idr (,647), autosuggest med tipkanjem (,172) in zmagovalni patent ,604 na "metodo za pridobitev uporabniških podatkov iz več različnih virov hkrati". Ob tem so še očitki kršitve Applovih modelov, torej trditve, da tablica oz. telefon izgledata dobesedno isto (blatant copying, glej sliko) kot njihove "v resnici izvirne" rešitve.

Kot je zapisala sodnica Lucy Koh:


Samsung ima sicer pravico do konkuriranja, ne pa tudi pravice nelojalno preplaviti trg s "skopiranimi" (infringing) izdelki. Čeprav bodo z izdajo [te začasne odredbe] gotovo utrpeli škodo zaradi izgubljene prodaje, na podlagi prejšnjih ugotovitev zaključujem, da bi v nasprotnem primeru Apple utrpel še znatno višjo škodo.

Obe odločbi sta začasni in pripravljeni zgolj na podlagi pospešenega dokaznega postopka, ki ga je sodnica na željo Appla dovolila v začetku prejšnjega meseca. Applu se namreč mudi, sploh okoli telefonov, ker bo Galaxy Nexus že sredi meseca dobil pričakovano nadgradnjo na Android 4.1 Jelly Bean, s tem pa samo še en razlog za nakup. Redni postopek bi se namreč zavlekel še precej po tem. Samsung se je seveda že pritožil na višje sodišče, upajoč, da bo Kohova izvršitev prepovedi prodaje odložila vsaj do odločitve tega. Obeti, tako pravijo komentatorji, niso ravno najboljši.

Twitteraši so medtem že začeli svoj redni internetni upor proti Cupertinu. Vprašanje je, če bo kaj iz tega, sploh gleda na to, da so tudi Googlovi lastni inženirji veseli uporabniki Applovih izdelkov in ker tudi izkušeni Android razvijalci pravijo, da problem ni pri Applu, ampak v patentnem sistemu, kot velja v ZDA. Še en razlog torej, da se Evropa na široko ogne po svoji naravi preširokih in predolgih patentov na programsko opremo in poslovne metode.

Dodatek: Apple je podoben začasni ukrep zahteval tudi zoper HTC, sicer ne pred sodiščem, ampak v pritožbi pred ameriško trgovinsko komisijo (ITC). Zahtevek je bil pravkar zavrnjen, tako da bo ameriška carina spustila pošiljke telefonov One X in EVO 4G čez mejno kontrolo. Maja je ITC isto zahtevo sicer sprva odobril, a potem razveljavil na podlagi HTC-jeve izjave, da so izvedli potrebne popravke, tako da njihovi telefoni ne kršijo več Applovih slide to unlock in sličnih patentov. Zadeva se zdaj seli v redni postopek.