SSD-ji so prihodnost

Matej Huš

16. jun 2012 ob 09:48:13

Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni zagovorniki SSD-jev so v Dropboxu, ki v oblaku skladišči podatke uporabnikov. Prehod na SSD-je je seveda stopenjski proces, a večina novih strežnikov v njihovih podatkovnih centrih ima izključno SSD-je. Še posebej je to pomembno na strežnikih, ki hranijo metapodatke - torej indekse, podatek o revizijah, sezname vidnosti, alokacijske tabele itd. Kot pojasnjuje Kevin Modzelewski iz Dropboxa, imajo SSD-ji pomembno koristno lastnost, da omogočajo hitrejše dodajanje novih funkcionalnosti. S klasičnimi diski je potrebno imeti v glavi njihove pomanjkljivosti in kodo pisati zelo varčno, kar se dostopa do diska tiče, medtem ko imajo pri SSD-jih programerji malce lažje delo. Zanimivo je, da obraba SSD-jev, ki imajo omejeno število ciklov branja in pisanja, ne predstavlja ovir. Nasprotno, odpoved SSD-jev se da lepo napovedati, medtem ko so trdi diski zaradi premikajočih se komponent podvrženi nenadnim smrtim brez opozorila.

Tem navedbam pritrjujejo tudi številke, saj prodaja SSD-jev skokovito raste. Projekcije kažejo, da se hibridni pogoni, ki so bili mišljeni kot kompromis med SSD-ji in trdim diski, ne bodo prijeli. Letos naj bi prodali 24 milijonov malih enot SSD (do 40 GB), kar je 26-krat več kot lani, prihodnje leto pa že 65-70 milijonov. Podobno naj bi tudi večji SSD-ji dosegli večstoodstotne rasti. Temu pomagajo Apple in ostali proizvajalci, ki ponujajo vedno več naprav, ne več nujno zgolj v prestižnem razredu, ki imajo izključno SSD-je. Če k temu dodamo še napovedi, da bodo cene trdih diskov padle na ravni izpred lanskih poplav na Tajskem šele leta 2014, je trend jasen.