Applov WWDC 2012 poln novosti

Matej Huš

11. jun 2012 ob 23:20:11

V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi oziroma dvakrat več kot doslej. Novi modeli tudi nimajo več optične enote, tako da je računalnik tanjši (1,8 cm) in lažji (2,0 kg). Poganja jih štirijedrni Core i7, imajo do 16 GB pomnilnika Nvdiino grafiko GeForce GT 650M (Kepler). Avtonomija naj bi znašala okoli 7 ur, medtem ko je za povezljivost poskrbljeno s sledečim: SD, HDMI, USB 3.0, Thunderbolt, MagSafe 2, Bluetooth 4.0 in Wi-Fi. Model z 2,3 GHz Core i7, 8 GB pomnilnika in 750 GB trdega diska je dobavljiv že danes za 2200 dolarjev.


Prenovljeni in posodobljeni so tudi trenutni modeli. Dobili so nekoliko hitrejše procesorje, dobili USB 3.0, več pomnilnika in boljšo grafiko. Nadgrajene so žal tudi cene; MacBook Air z 11-palčnim zaslonom bo odslej stal 1050 evrov (in ne več 950), medtem ko je 13-palčnik ostal na enakem nivoju. Stari MacBook Pro (15 palcev) bo namesto 1760 evrov stal 1880 evrov, njegov močnejši brat pa 2280 evrov namesto 2150 evrov.

Operacijski sistem OS X 10.8 Mountain Lion prihaja julija za 20 dolarjev, kupci računalnikov od danes dalje pa seveda prejmejo kupone za brezplačno nadgradnjo. Podpiral bo nadgradnjo tako z 10.7 kakor tudi 10.6. Novosti poznamo že od februarske predogledne verzije, na novo pa najdemo PowerNap (tiho posodabljanje sistema med spanjem!), možnost izklopa zvočnih signalov ob obvestilih in narek. Twitter je že integriran, odslej pa bo tudi Facebook, tak da se bo lepo vklopil v koledar, adresar itn. App Store bo dobil všečkanje. Razvijalci so danes dobili skoraj gotovo verzijo Mountain Liona.

Uporabniki mobilnih naprav bodo zadovoljni z dejstvom, da prihaja iOS 6. Glavne novosti bodo pametnejša Siri, ki bo govorila angleško, nemško, francosko, japonsko in nekoliko kasneje še špansko, italijansko, korejsko in kitajsko (mandarinsko in kantonsko). Siri pride tudi na iPad. Facebook do končno integriran v iOS, tako da bo deljenje umotvorov (slik, posnetkov, povezav, všečkov ali zgolj modrih misli) potekalo neposredno iz iOS 6. Kot pri Mountain Lionu bosta sinhronizirana tudi adresar in koledar. Nove aplikacije za iPhone bodo podpirale možnosti "Spusti klic in me nanj opomni pozneje", "Ne oglasi se, marveč pošlji SMS" in dva hkratna klica v nujnih primerih (112 v EU). Safari bo dobil iCloud Tabs. Omenimo še PhotoStreams, možnost označevanja pomembnih ljudi z zvezdico pri sortiranju in prikazovanju pošte, Passbook za skladiščenje vozovnic, vstopnic, kuponov itd. Mimogrede, Apple je opustil podporo za Google Maps (navkljub novi 3D-verziji) in ponuja svojo verzijo. Najpomembnejše pa seveda ob koncu: iOS 6 bomo lahko namestili na iPhone 3GS (in novejše), iPad 2 in novi iPod Touch četrte generacije.

Če še nekoliko pošpekuliramo, pa povejmo, da naj bi iPhone 5 izšel septembra. Za zdaj se ve le, da bo imel 4,08-palčni zaslon Retina.