Zaradi visoke učinkovitosti prekinili klinično študijo zdravila za zdravljenje raka prostate

Matej Kovačič

9. jun 2012 ob 10:54:28

Kot poroča San Francisco Cronicle, so ameriški raziskovalci iz UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center pod vodstvom dr. Charlesa Ryana predčasno zaključili s klinično raziskavo učinkovitosti hormonskega zdravila za zdravljenje metastatskega raka prostate.

Zdravilo vsebuje aktivo učinkovino abirateron (prodaja se pod imenom Zytiga, zdravilo so sicer razvili v britanski neprofitni organizaciji Cancer Research UK), klinično testiranje pa so predčasno prekinili ker se je izkazalo, da je zdravljenje raka prostate z novim zdravilom izjemno učinkovito. Raziskava je vključevala 1088 moških z razširjenim rakom prostate, od katerih so nekateri prejemali steroid prednison, nekateri abirateron, nekateri pa placebo.


Rak prostate je eden najbolj razširjenih rakov pri moških, 5-letno preživetje v Sloveniji v obdobju 2001–2005 pa je bilo 78%. Rezultati študije EUROCARE-4 za zbolele v obdobju 2000–2002 sicer kažejo, da je preživetje slovenskih bolnikov z rakom prostate statistično značilno manjše od evropskega povprečja.

Težava pri tem raku je, da na začetku ne povzroča veliko težav (razvija se počasi in se klinično izrazi šele po 10 do 14 letih), zato je praviloma odkrit šele ko metastazira (večinoma v kosti). Naj omenimo, da sicer obstajajo krvni testi, ki merijo raven PSA (Prostate-Specific Antigen), ki praviloma nakazuje na obstoj bolezni, razviti pa so tudi podobni urinski testi.

Bistven za obstoj celic raka prostate je prisotnost testosterona v telesu, zato zdravljenje vključuje hormonsko terapijo, ki pomaga blokirati nastajanje testosterona v telesu pacienta. Vendar pa po določenem času ta terapija postane neučinkovita, saj se rakave celice naučijo same proizvajati hormon testosteron. Bolezen zato napreduje in se konča s smrtjo.

Nov zdravilo pa je prvo, ki blokira nastajanje testosterona v rakavih celicah. Zdravilo naj bi v povprečju zaustavilo nadaljnje širjenje raka za 16 mesecev (oziroma za ta čas podaljšalo začetek zdravljenja s kemoterapijo), hkrati pa naj bi pacienti trpeli tudi precej manj bolečin.

Zdravilo kot stranski učinek povzroča utrujenost in povišan krvni pritisk. Proizvajalec sicer navaja, da je pri zdravljenju s tem zdravilom potrebna previdnost pri pacientih z visokim krvnim pritiskom, nizkimi vrednostmi kalija v krvi in zastajanjem tekočine v telesu. Dokončni rezultati kliničnega testiranja bodo sicer znani v letu 2014, trenutno pa potekajo raziskave ali je zdravilo učinkovito tudi že v fazi, ko rak še ni metastaziral.

Naj še omenimo, da podjetji Celsion in Philips izvajata klinično študijo tarčne dostave zdravil v kosti v primeru zdravljenja metastaz raka prostate. V tej študiji so raziskovalci razvili postopek, v katerem molekule zdravila doxorubicin zavijejo v lipidne ovojnice, zdravilo nato vbrizgajo pacientu v kri, na mestu tumorja pa s pomočjo usmerjenega ultrazvoka lipidne ovojnice raztopijo in zdravilo se sprosti in učinkuje na območju tumorja, ne vpliva pa na druge organe (zlasti problematičen je vpliv na srce). Omenjena klinična raziskava je trenutno v drugi fazi.