Infuzije krvne plazme ne pomlajujejo, pravi FDA

Jurij Kristan

21. feb 2019 ob 20:02:43

Ameriški Zvezni urad za prehrano in zdravila (FDA) je v javni objavi opozoril, da še ni dokazov, da bi infuzije krvne plazme mladih donorjev pri starejših ljudeh zavirale staranje ali pomagale pri zdravljenju degeneracijskih bolezni. S tem so se strokovnjaki uradno odzvali na vse večjo razširjenost tovrstnih terapij na zasebnih klinikah.

Bliskovit napredek medicinske znanosti je v zadnjih desetletjih vzbudil upanje, da bo človek naposled kmalu znal zavirati staranje in podaljševati življenjsko dobo. To nam trenutno še ne uspeva, saj se je pokazalo, da staranje sestavlja velika množica degeneracijskih procesov, za katere ne obstajajo preprosti načini zdravljenja. Toda to ni preprečilo zdravnikom dvomljive moralne orientacije, da ne bi izkoriščali upanja starejše populacije in za mastno ceno prodajali medicinskih postopkov z domnevnimi pomlajevalnimi učinki.

Ena takšnih terapij je infuzija krvne plazme, se pravi tistega dela krvi, ki niso krvničke. Princip se sicer v osnovi naslanja na številne resnične študije z laboratorijskimi mišmi, pri katerih se je pokazalo, da transfuzija krvi iz mlajših miši pri starejših dejansko lajša učinke staranja. Toda od tu pa do trditve, da je moč podobno doseči tudi pri ljudeh in to zgolj s krvno plazmo, bi bilo treba premostiti še veliko strokovnih prepadov in kot so pojasnili pri FDAju, tega še nismo napravili. Takšne infuzije predstavljajo tveganje za okužbe, predvsem pa so oderuško drage, saj se liter plazme običajno ponuja za okrog osem tisoč ameriških dolarjev! Najbolj razvpita firma s takšnimi zdravljenji je ameriška Ambrosia, s katero je povezan podjetnik Peter Thiel, ki se je moral zaradi tega že javno zagovarjati, da "ni vampir". Iz družbe so takoj po objavi FDA sporočili, da bodo s tovrstnimi terapijami prenehali.

Izjava ameriškega urada je važna v luči dejstva, da je bil v preteklosti že presneto počasen pri nadzoru revolucionarnih sort zdravljenj, na primer z matičnimi celicami, ki so že povzročila tudi veliko škode. Realni napredek je pač počasnejši - a hkrati vseeno nezadržen. Januarja letos se je s pozitivnim rezultatom odvil prvi preizkus senolitikov na ljudeh; gre za vrsto zdravil, ki odstranjujejo postarane celice, ki so se že nehale deliti, a ostajajo v telesu in ga zastrupljajo. Obeta tudi množica raziskav učinkovin za zaviranje propadanja živčevja in pri miših smo že uspeli obrniti proces kognitivnega nazadovanja.