Periodni sistem dobil flerovij in livermorij

Matej Huš

31. maj 2012 ob 21:40:38

Vrhovna kemijska organizacija IUPAC je lani odločila, da si elementa z vrstnima številoma 114 in 116 zaslužita mesto v periodnem sistemu. Tja se namreč novooodkriti elementi ne uvrstijo takoj, ampak morajo izpolnjevati nekaj strogih pravil, s čimer se zagotovi, da so bili resnično sintetizirani in da imamo osnovne podatke o njihovih lastnostih. Zadnje dejanje v sprejemu v kemijsko druščino je klasično poimenovanje, ki nadomesti začasna sistematična imena (ununkvadij in ununheksij). IUPAC je sedaj odločil, da se bosta nova elementa nosila imena flerovij in livermorij.

Poimenovanje elementov nima veze s kemijo, ampak gre za politično tekmo. Vsak laboratorij, ki si lasti zasluge za odkritje, predlaga svoja imena in postane silno užaljen, če jih IUPAC ne sprejme. Znan primer, ki se je vlekel več kot trideset let, je bilo poimenovanje elementov 104 do 109. Pred IUPAC-ovo končno razsodbo leta 1997 so bili tedaj v uporabi celo ameriški in ruski periodni sistemi z različnimi poimenovanji in okrajšavami. Danes je situacija precej manj napeta, saj je vsaka stran dobila eno ime, predlog pa sta (vsaj uradno) vložili skupaj in soglasno.

Ker sta pri odkritju sodelovala ruski laboratorij v Dubni in ameriški laboratorij v Livermoru, sta dobila vsak en element. Nekdanji ununkvadij se bo na ruski predlog imenoval flerovij po ruskem fiziku Georgiju Flerovem, ki je ustanovil laboratorije v Dubni in odkril radioaktivnost urana, medtem ko bo ununheksij dobil ime livermorij po ameriškem laboratoriju. Sedma perioda je sedaj skoraj popolnjena, manjkajo le še elementi 113, 115, 117 in 118. IUPAC je že začel postopke za določitev prioritete, kateri laboratorij jih bo smel poimenovati, ko bo zadoščeno pogojem za njihovo vključitev v periodni sistem.