V Indiji radikalno skrčili učne načrte

Matej Huš

1. jun 2023 ob 21:20:44

V Indiji, ki je ena največjih valilnih doktorskih študentov ni podoktorskih sodelavcev, so letos krepko spremenili šolski kurikulum na nižjih ravneh. Odslej se učenci do 16. leta starosti sploh ne bodo več srečali z evolucijo, s periodnim sistemom ali z vsebinami o virih energije. Tako so ukinili vse vsebine o onesnaževanju vode, zraka, o virih energije in njihovem upravljanju. Oklestili so biologijo, kemijo, geografijo, fiziko in matematiko. Strokovnjaki so nad spremembami zgroženi, saj so še bolj drastične, kot se je napovedovalo aprila, ko so prvikrat protestirali.

Čeprav je 4500 znanstvenikov, učiteljev in komunikatorjev znanosti podpisalo poziv proti rezom, se pristojno telo NCERT (National Council of Educational Research and Training) ni odzvalo. Težava je globlja, kot se zdi na prvi pogled. Če se otroci v 9. razredu ne bodo učili o evoluciji, v 10. razredu pa o periodnem sistemu in magnetizmu, se marsikdo tega sploh ne bo učil. To so namreč zadnji razredi, ko so naravoslovni predmeti obvezni. V nadaljevanju jih poslušajo le tisti, ki jih izberejo zaradi poznejšega študija. Pristop, da je treba učiti manj balasta, da bi imeli učenci več časa za utrjevanju in predvsem radovedno iskanje novega znanja, je po mnenju strokovnjakov v trenutni izvedbi napačen.

Čeprav smo izpostavljali naravoslovne vsebine, so reze doživele tudi družboslovne vsebine. Črtali so poglavja o demokraciji in različnosti, o političnih strankah in o grožnjah za demokracijo, pa o industrijski revoluciji in tako dalje.