Novinci v periodnem sistemu (skoraj) dobili nova imena

Matej Huš

10. jun 2016 ob 08:24:05

Štirje novi elementi, ki so v začetku leta uradno postali člani periodnega sistema, so dobili uradne IUPAC-ove predloge za nova imena. Te so po usklajevanju in dogovarjanju podali japonski, ruski in ameriški laboratoriji, ki so jih odkrili, zato je pričakovati, da bodo obveljali. Dobili bomo nihonij, moskovij, tenesin in oganeson.

Element 113 so odkrili Japonci v RIKEN-u, zato je bilo že od vsega začetka jasno, da ga bodo tudi poimenovali. Neuradnih predlogov in špekulacij je bilo več, od nihonija do japonija in rikenija. Na koncu je zmagal prvi predlog, saj se Japonska v japonščini imenuje Nihon. Elementa 115 in 117 so odkrili v laboratorijih v ruski Dubni, ter ameriških Livermoru in Oak Ridgu. Zato je po pričakovanjih eno ime pripadlo Rusom, tako da se bo element 115 imenoval moskovij, element 117 pa tenesin po Tennesseeju (zvezni državi). Najbolj zanimivo in potencialno najbolj kontroverzno pa je gotovo poimenovanje elementa 118, za katerega je uradni predlog oganeson po armenskem fiziku Juriju Oganesijanu. Gre za še živečega fizika, ki je pomembno prispeval k raziskavam supertežkih elementov, in je šele drugi človek v zgodovini, ki bo svoj element očitno dobil še za časa svojega življenja. Prvi je bil Glenn T. Seaborg.

Imena bodo v javni razpravi do novembra in če se ne bo zgodilo kaj dramatičnega, bomo do konca leta imeli nov, ličen periodni sistem.