Sedma perioda popolnjena, začenja se lov na elemente osme

Matej Huš

3. dec 2016 ob 10:30:39

Končal se je postopek poimenovanja štirih novih kemijskih elementov, katerih obstoj je IUPAC potrdil konec minulega leta. Predloge za njihovo poimenovanje so laboratoriji, ki so jih odkrili, posredovali junija, sedaj pa jih je IUPAC tudi uradno potrdil, zato se lahko tiskarji zaženejo v tisk novih periodnih sistemov.

Element z vrstnim številom 113 se po lokalnem imenu za Japonsko, kjer so ga odkrili, imenuje nihonij (Nh). Ime je predlagal inštitut japonski RIKEN. Moskovij (Mc) bo uradno ime za element 115, predlagal pa ga je inštitut JINR v ruski Dubni, kjer so ga odkrili skupaj z ameriškimi kolegi. Ker so tudi element 117 odkrili skupaj, so slednjega poimenovali Američani, in sicer se mu bo reklo tenesin (Ts) po zvezni državi Tennessee. Zadnjega novinca z vrstnim številom 118 so poimenovali oganeson (Og) po rusko-armenskem znanstveniku Juriju Oganesjanu. To je šele drugi primer v zgodovini, da so element poimenovali po še živečem znanstveniku - prvi je bil seaborgij. Različne končnice elementov so posledica lege v različnih skupinah.

Po pričakovanjih je torej IUPAC potrdil imena, ki so odkritelji poslali junija. To je lep napredek, saj smo bili sredi 20. stoletja priče tudi več desetletij trajajočim sporom o poimenovanju elementov. Velja, da jih lahko poimenuje odkritelj, a danes novih elementov ne najdemo več v rudnikih, temveč gre za delo več laboratorijev po vsem svetu, ki si delijo tudi odkritje. Kadar skupaj odkrijejo več elementov, je salomonska rešitev vsakemu dovoliti, da poimenuje kakšnega, a vedno ni bilo tako. Za elemente 104-109 sta imela vzhodni in zahodni blok vsak svoja imena, ki so se uporabljala desetletja. Zato smo imeli v Jugoslaviji na periodnih sistemih kurčatovij (Kč), ki se danes imenuje ruterfordij.

Seveda s tem periodni sistem še ni dokončan, saj se znanstveniki že trudijo odkriti elemente osme periode, kjer bi lahko počasi prispeli do otoka stabilnosti. Tako se imenujejo elementi z vrstnim številom okrog 120, ki bi bili splošnemu trendu zmanjševanja stabilnosti z naraščajočo maso nekoliko stabilnejši od predhodnikov.