Nizozemska zavrnila sporazum ACTA

Matej Huš

29. maj 2012 ob 21:26:55

Zloglasni protipiratski sporazum ACTA, ki v resnici pokriva še precej več od internetnega piratstva, je doživel še eno zavrnitev. Čeprav ga je 22 držav članic EU podpisalo na januarskem vrhu v Tokiu, je njegova ratifikacija precej težji oreh. Zaradi nepreglednega načina podpisovanja, saj večina javnosti zanj sploh ni vedela, in preširokega obsega delovanja, ki bi posegalo tudi v druge pravice, so številne države napovedale ustavitev postopkov za ratifikacijo. Naslednja v vrsti zavrnitev prihaja iz Nizozemske, ki je ena izmed petih držav članic EU, ki januarja ACTE sploh ni podpisala (ostale so še Ciper, Estonija, Nemčija in Slovaška). Te imajo možnost, da se sporazumu pridružijo pozneje, a Nizozemci tega sedaj zagotovo ne bodo storili.

Njihov parlament je danes soglasno sprejel odločitev, da vladi predlagajo zavrnitev sporazuma ACTA. Hkrati odločitev pomeni, da četudi vlada ACTO slučajno podpiše, je parlament ne bo ratificiral, s čimer na Nizozemskem ne bo mogla stopiti v veljavo. Nizozemska vlada je sicer že pred tem povedala, da ACTE ne bodo podpisali, dokler ne bo povsem jasno, da ne krši evropske ali nizozemske zakonodaje. Nadalje današnja odločitev vsebuje priporočilo vladi, da se v prihodnosti negativno opredeli tudi do podobnih predlogov, s čimer so se želeli zavarovati pred poizkusom vsilitve ACTI sorodnih zakonov in pobud. A po drugi strani je res, da je vlada na Nizozemskem padla in da bodo septembra predčasne volitve.

Evropski parlament bo ACTI glasoval letos junija. Obeti so slabi, saj so poslanci večidel nenaklonjeni sporazumu, ker da je prestrog in omejujoč. Isto stališče bodo na zasedanju dodatno poudarili nizozemski poslanci, so se dogovorili. Evropski parlament bo zato ACTO bržkone zavrnil in od Evropske komisije zahteval pripravo nove, sprejemljivejše zakonodaje s področja varovanja avtorskih in sorodnih pravic. Da bi ACTA začela veljati v EU, bi jo moral ratificirati Evropski parlament in nacionalni parlamenti, kar je sila malo verjetno.