Microsoft dosegel pomembno zmago proti Motoroli

Matej Huš

25. maj 2012 ob 11:13:26

Microsoft je včeraj dosegel pomembno zmago v pravdi z Motorolo (ki jo je medtem dokončno prevzel Google), saj je münchensko sodišče razsodilo, da operacijski sistem Android krši Microsoftov patentov EP1304891. Gre za patent, ki opisuje "prenos večdelnih sporočil med mobilnimi napravami z uporabo standardnega vmesnika" in omogoča pošiljanje SMS-ov, ki so predolgi glede na standard, kot lepljenko iz več SMS-ov. Sodišče je zato pogojno prepovedalo uvoz Motorolinih androidnih telefonov v Nemčijo, dokler Motorola ne sklene dogovora o licenciranju ali funkcionalnost predela tako, da ne bo kršila patenta.

Prepoved je za zdaj pogojna, udejanji pa se lahko ob pologu 15 milijonov evrov varščine. S to vsoto se nato pokrijejo Motoroline izgube zaradi prepovedi prodaje, če bi se v nadaljnjem postopku izkazalo, da je bila prepoved neutemeljena. Kljub temu ima Motorola problem, saj tokratni patent ni del standarda, torej ne zapade v skupino FRAND-licenc (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory), katere mora imetnik patenta po razumni in pošteni ceni ponuditi konkurenci. Prav tako ga uporablja del operacijskega sistema, ki ga bo relativno težko na novo napisati tako, da patenta ne bo kršil.

Spomnimo, da je Motorola v Nemčiji letos dosegla vrsto pomembnih zmag proti Microsoftu, ki bi na koncu lahko privedle celo do prepovedi prodaje Xbox in Windows v Nemčiji, a je treba počakati še na ameriško odločitev. V drugem postopku Microsofta zoper Motorolo, ki se je vrtel okoli patenta EP 0669021, ki omogoča lokalizacijo programov v več jezikov, je bila Motorola oproščena.