Google krči zaposlitve v Motoroli

Matej Huš

9. mar 2013 ob 16:19:12

Google je napovedal, da bo nadaljeval odpuščanje v Motoroli, ki so jo prevzeli lani maja. Že kmalu po prevzemu so napovedali, da bodo odpustili 4.000 ljudi oziroma petino tedanjih zaposlenih, hkrati pa so zaprli tretjino od 54 pisarn po svetu. Sedaj se odpuščanja nadaljujejo, saj bodo odslovili 1200 zaposlenih oziroma dobro desetino oddelka Motorola.

Za Motorolo je Google odštel 12,4 milijarde dolarjev, kar so nekateri ocenjevali kot pretiran znesek. Podjetje je zaposlene o nadaljevanju dinamike odpuščanja prvikrat opozorilo pretekli teden v elektronskem sporočilu, v katerem so poudarili, da Motorola trenutno ni konkurenčna. Odpuščali bodo v ZDA, Indiji in na Kitajskem. To niti ni presenetljivo, saj od prevzema Motorola še ni poslovala pozitivno in je do danes nagrmadila skoraj milijardo dolarjev sveže izgube.

Motorola je bila sicer kupljena tudi z drugimi nameni. Google je tedaj javno povedal, da je glavni motiv ogromen patentni portfelj Motorole, ki jim bo omogočal branjenje pred tožbam. Hkrati je Motorola tudi izhod v sili, špekulira Wall Street Journal, če Google izgubi nadzor nad Androidom zaradi Samsunga. V tem primeru bo Google vse svoje mobilne napore bržkone vložil v Motorolo. A vsem tem razlogom navkljub izgubaškega oddelka nima smisla imeti v podjetju, zato Google na vse načine krči Motoroline stroške. Omenimo, da Motorola Home s to zgodbo nima zveze, saj jo je Google decembra prodal za 2,35 milijarde dolarjev Arris Groupu.