Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Matej Huš

11. nov 2023 ob 23:06:11

Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil grafični vmesnik Visi On in Microsoftu je postalo jasno, da bodo morali tudi samo ugrizniti v ta problem. Ko je manj kot leto dni pozneje Apple izdal še Liso, Microsoft ni smel več izgubljati časa. Novembra 1983 so smelo napovedati, da bo Windows 1.0 z nami aprila naslednje leto. To se seveda ni zgodilo, saj smo morali nanj počakati vse do leta 1985.

Ko je izšel točno dve leti po najavi - 20. novembra 1985 - so bili odzivi mlačni. Še vedno je tekel nad DOS-om, hkrati pa s ceno 99 dolarjev ni bil poceni, povrhu pa je terjal še zmogljiv računalnik. A vendarle je prinesel Beležnico, Slikarja, Nadzorno ploščo in Uro. To so elementi, ki so še danes prepoznavni sestavni deli Windows. Kasnejše verzije so bile podobno (ne)uspešne, dokler ni Windows 3.11 uspel veliki preboj. DOS-a so sicer domači uporabniki sicer otresli šele z Windows XP, današnji Windows 11 pa je svetlobna leta oddaljen od začetkov, a v njem še vedno najdemo kakšno okno iz Windows 3.11, če se le dovolj potrudimo.

Hkrati obeležujemo še eno obletnico. Microsoft že zelo dolgo objavlja popravke drugi torek v mesecu, kar imenujemo Patch Tuesday. Praksa se je začela oktobra 2003, torej pred dvajsetimi leti. Popravke so izdajali že pred tem, a neredno. Bill Gates je nato leta 2002 poslal interno okrožnico, ki vzpodbudila nastanek predvidljivega ritma izdaj popravkov.