Nvidia z velikimi težavami v proizvodnji

Matej Huš

15. maj 2012 ob 09:08:42

Pred dobrim mesecem dni smo pisali o težavah pri proizvodnji grafičnih procesorjev, ki so zgrajeni v 28 nm-tehnologiji, ki so najbolj prizadele Nvidio. Minil je dober mesec, težav pa še niso odpravili.

Nvidia še vedno trdi, da so težave posledica slabega proizvodnega postopka v TSMC-ju, kjer procesorje izdelujejo. Izkoristek (yield) je še vedno tako slab, da imajo velike težave z zagotavljanjem dobavljivosti svojega paradnega konja med keplerji, kartice GTX 680. Izkoristki in marže naj bi se počasi dvigali, a še vedno veliko prepočasi. To se pozna tudi poslovnih rezultatih, saj je Nvidia v prvem kvartalu fiskalnega leta 2013 (ki se je končal 29. aprila letos) zabeležila 925 milijonov dolarjev prihodkov (kar je primerljivo kot v enakem obdobju lani) in zgolj 60 milijonov dolarjev dobička (oziroma 38 odstotkov manj kot lani). Glavni krivec za slabši rezultat naj bi bile težave s proizvodnjo in prodajo 28 nm-čipov, medtem ko izrazito pozitivno vpliva dobra prodaja integrirane Tegre 3.

A vse ni čisto tako, kot želi Nvidia prikazati. Nvidia namreč ni edino podjetje, za katero TSMC proizvaja čipe v 28 nm, je pa edino, ki ima velike težave z izkoristkom. Na začetku je TSMC resda imel nekaj težav pri proizvodnji, a so jih odpravili. Toda Nvdia je v doslej uspela prodati vsega 10.000 primerkov GTX 680, ker jih več enostavno ni, medtem ko je AMD prodal nekajkrat več svojih čipov Tahiti/HD7970/HD7950. AMD nima nobenih težav z izkoristkom, čeprav je proizvodnja njihovih čipov mlajša.

Sedaj pa so se pojavili viri v Nvidi, ki zatrjujejo, da ima Nvidia velik problem v dizajnu. V podjetju naj bi razmišljali o redizajnu maske, kar bo omogočilo normalne izkoristke. Če se bo to res zgodilo, bo postopek vzel vsaj pol leta, normalne pošiljke GTX 680 pa si potem lahko obetamo šele proti koncu leta. Dodatne težave Nvidii povzroča nov način zaračunavanja, saj ji TSMC izdaja račune glede na število rezin (wafer) in ne več na število uporabnih jeder (dies), kot je bilo to doslej. S tem Nvidia sama nosi stroške za površen dizajn.

Trenutno je Nvidia v zelo nezavidljivem položaju, saj ima odlično kartico, ki pa je ne more izdelati v zadostnih količinah. Povečanje obsega proizvodnje pa bi ta hip zaradi prevelikega izmeta povzročila prevelike stroške in tudi ni izvedljivo. Hkrati je Nvidia izdala že GTX 690, ki je v bistvu dvojni GTX 680 (ima dva procesorja GK104), a proizvodnja praktično stoji.