GTX Titan se prodaja bolje od GTX 690

Primož Resman

22. maj 2013 ob 03:12:58

nVidia je s predstavitvijo najzmogljivejšega grafičnega čipa, GK110, v obliki kartice GeForce GTX Titan naredila kar nekaj pompa. Ocenjevalci so bili vsi po vrsti navdušeni, saj gre za zmogljivo, relativno varčno in tiho kartico, katere glavni minus je nedvomno cena. Kljub daleč najbolj zmogljivemu grafičnemu čipu, GK110, ta vseeno ni močnejši od para čipov GK104 oz. dveh AMD-jevih Tahitijev. Posledično GeForce GTX Titan ni najmočnejša grafična kartica, saj jo prehitita tako GeForce GTX 690, kot Radeon HD 7990, vsaj v nekaterih izvedenkah. A to ni ustavilo kupcev, ki so raje kot GTX 690 kupovali prav Titana.

Še več, ne le da se je bolje prodajala v tromesečnem obdobju, odkar je Titan na trgu, v treh mesecih od izida slednjega so jih prodali več, kot GeForce GTX 690 v približno letu dni, kolikor je na trgu nVidina dvojedrna grafična kartica. Prodajni uspeh je presenetil celo nVidiine predstavnike. Razlog za uspešno prodajo je na prvi pogled morda težko razumljiv, saj je Titan počasnejši in dražji od GTX 690. A po drugi strani je tudi tišji in nekoliko hladnejši, mnogo pomembnejši razlog pa se skriva v zgolj enem jedru, ki je srce te kartice.

Napredovanju večjedrne tehnologije SLI (in CrossFire) navkljub se uporabniki še vedno spopadajo z nemalo težavami in manj kot popolnim izkoristkom v igrah. Posledično se lahko zgodi, da je kljub večji surovi moči v končni fazi GTX 690 od Titana počasnejši. Temu lahko dodamo še mnogo bolj izrazit problem mikro-zatikanja na večjedrnih sistemih. Nekaj več denarja tako poleg tišine in nižje porabe kupi predvsem bolj brezskrbno delovanje v vseh igrah takoj po izidu, brez da bi bilo potrebno čakati podporo v najnovejših gonilnikih.