Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Mandi

9. maj 2012 ob 19:47:29

Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth caps), kot so to pred leti začeli pri nizozemskem UPC (shaping vseh protokolov razen HTTP v popoldanskem času) oz. ameriški Comcast (blokada oz. shaping p2p protokolov). Operaterji se tako več ne bodo mogli izgovarjati, da določeni uporabniki porabijo več kot svoj pošten delež mrežne kapacitete, ampak bodo morali namesto tega ustrezno povečati kapacitete zadevnih delov omrežja. Tudi v primeru začasnih blokad zaradi DOS napadov operater moral naprej določiti vir napada in kontaktirati njegove administratorje, če lahko zadevo uredijo sami. Le če to ne bo mogoče (distribuirani napadi oz. napadi iz tujine), bodo lahko malo bolj samoiniciativno priprli ustrezno pipico.

(Začasni) odklop internetne povezave bo po novem možen le v primeru prekinitve naročniške pogodbe, daljšega neplačila oz. stečaja naročnika, oz. na podlagi sodne odredbe. Izklopi v imenu varovanja avtorskih pravic ali drugih zasebnih interesov odpadejo.

Zadnji člen pomembno (a ne v popolnosti) omejuje operaterjeve zvedavost nad dogajanjem v omrežju. ISP-ji so dolžni zagotoviti zaupnost prenosa podatkov v njihovem omrežju in ne smejo podvzeti opazovanja, poslušanja, prisluškovanja ali kakršnih koli drugih ukrepov nadzora komunikacij (tako vsebine kot ti. ancialnih prometnih podatkov), razen v izrecno navedenih primerih:
- na podlagi izrecnega soglasja uporabnika (npr. za potrebe monitoringa hitrosti in odzivnosti omrežja);
- na podlagi zakona ali sodne odredbe (za potrebe kazenskega ali drugih uradnih postopkov);
- zaradi zagotavljanja celovitosti in varnosti omrežja;
- zaradi preprečevanja poneverjanja identitete, npr. IP spoofinga, spoofinga e-poštnega pošiljatelja ali v primeru, da stranka zanika prejem e-poštnega sporočila v skladu z obveznostmi po ti. ePrivacy direktivi.

Ta člen je bil sprejet v odgovor na lansko priznanje mobilnega ISP-ja KPN, da so koristili pregledovanje vsebine prenosa na prometu (DPI, Deep packet inspection) za potrebe dodatnega obračunavanja uporabe Voice over IP telefonije (torej neuporabe klasičnih klicev, ki so dražji, zlasti mednarodno) in določenih drugih zahtevnih mobilnih operacij. Vseeno daje operaterjem sorazmerno veliko prostora za šarjenje po prometu, z izgovorom, da to zadeva varnost omrežja, sodelovanje s pravosodnimi organi ali kaj podobno nedefiniranega.